Ne pozabite na nego orhidej tudi v zimskem času

3. 12. 2023
Deli
Orhideja polepša vsak prostor. (foto: Profimedia)
Profimedia

Orhideje so čudovite rastline, prilagojene različnim okoljem po vsem svetu. Večina orhidej izvira iz tropskih in subtropskih podnebij, čeprav obstajajo tudi vrste, ki uspevajo v zmernih območjih. Orhideje so znane po svojih lepih in raznolikih cvetovih, ki imajo posebno strukturo, prilagojeno opraševanju. 

So cvetlice, ki imajo bogato zgodovino in simboliko v različnih kulturah. Pomen orhidej je odvisen od konteksta in kulture, vendar so pogosto povezane z lepoto, ljubeznijo, eleganco in redkostjo. Nekateri od njih imajo tudi poseben pomen v nekaterih državah ali regijah.

Koliko ingverja na dan je dobro zaužiti – kdaj ga je preveč?
Orhidej so že od nekdaj ena najbolj priljubljenih cvetlic.

Orhidej so že od nekdaj ena najbolj priljubljenih cvetlic.

Profimedia

Ena zanimiva zgodba o orhidejah je povezana s časom raziskovanja in odkrivanja novih rastlinskih vrst v 19. stoletju. V tem obdobju so bile orhideje zelo cenjene in iskane, zlasti eksotične vrste. Eden od najbolj znanih primerov je zgodba o zbiranju orhidej na Madagaskarju s strani angleškega naravoslovca in raziskovalca Johna Goulda Veitcha.

Veitch je skupaj s svojo ekipo potoval po deželi, da bi odkrili nove vrste orhidej, ki so bile takrat v Evropi izjemno priljubljene. Njegova potovanja so prispevala k razširitvi znanja o orhidejah in povečanju njihove priljubljenosti v viktorijanskem družbenem okolju. Danes so orhideje še vedno priljubljene cvetlice in so lahko simbol različnih čustev in vrednot v različnih kulturah. Poleg tega so postale tudi priljubljene sobne rastline zaradi svoje lepote in raznolikosti.  

Orhideja polepša prav vsak prostor.

Orhideja polepša prav vsak prostor.

Profimedia

Vse več ljudi med prazniki uživa to živilo namesto mesa, prizori iz tovarne pa so presenetili mnoge

Orhideje potrebujejo tudi svetel prostor, bolj natančnon posredno svetlobo. Če so pozimi v zaprtih prostorih, je treba zagotoviti dovolj svetlobe. Uporabite umetno svetlobo, če naravna svetloba ni dovolj. Vsekakor pa ne smejo biti v temnih prostorih.

Vedno je treba poskrbeti, da ima orhideja dovolj svetlobe.

Vedno je treba poskrbeti, da ima orhideja dovolj svetlobe.

Profimedia

Zaradi suhega zraka v ogrevanih prostorih pozimi je pomembno, da ohranjate primerno vlažnost. Lahko uporabite vlažilce zraka ali postavite posode z vodo blizu orhidej. Orhideje pozimi običajno počivajo, zato jih ni potrebno zalivati tako pogosto kot v toplejših mesecih. Pazite, da substrat ni ves čas moker, saj to lahko povzroči gnitje korenin.

V obdobju počitka (ponavadi pozimi) orhideje ne potrebujejo veliko gnojil. Če pa se rastlina aktivno razvija, lahko uporabite šibko gnojilo enkrat na mesec. Orhideje niso nujno zelo občutljive rože, vendar pa so nekatere vrste bolj zahtevne glede oskrbe kot druge. Nekatere orhideje so bolj prilagodljive in odporne na spremembe v okolju. Ključno je razumeti specifične potrebe posamezne vrste orhideje, ki jo imate.   

BONUS VIDEO: Pogovor Urške Pirš z voditeljico Petro Kerčmar