Nekaj koristnih namigov za pripravo kostanja

4. 10. 2018
Deli
Nekaj koristnih namigov za pripravo kostanja (foto: Profimedia)
Profimedia

Jesen je letni čas, ki nas razveseli s plodovi narave - med njimi je tudi okusen in zdrav kostanj. Lahko ga pečemo in kuhamo, pripravimo v obliki pireja ali iz njega naredimo okusne sladice. Tokrat vam ponujamo nekaj namigov, kako ga čim bolje speči ali skuhati in kako ga je najlažje olupiti.

Ampak najprej je treba vedeti, kakšen naj bo kostanj, ki je primeren oziroma najboljši za uživanje - plodovi morajo biti nekoliko večji, njihova lupina naj bo sijoča, na njej pa ne sme biti luknjic. Idealno je, če so suhi in težki. Poznamo pa kar nekaj načinov priprave:

1 Na električni plošči na štedilniku

Če se odločite za tako peko, je dobro, da imate posebno ponev z luknjicami na dnu. Če je nimate, bo zalegla tudi navadna ponev. Kostanj morate najprej zarezati - v najbolj izbočen oziroma najdebelejši del kostanja zarežite križ v lupino. Ko kostanj stresete v ponev, jo pokrijte in občasno pretresite. Lupina se bo razprla, kostanji pa bodo dobili barvo.

2 V pečici

Če jih hočete speči v pečici, kostanje prerežite, potem pa jih poškropite z vodo. Pečico zagrejte na najvišjo možno temperaturo. Kostanj se bo lažje spekel, če imate pekač z luknjico. Pečejo naj se od 10 do 20 minut (odvisno od velikosti). In - dober tek!

3 Kuhanje v loncu

Če se odločite za kuhanje v loncu, jih najprej zarežite, a pazite, da ne predrete spodnje kožice, saj se lahko v tem primeru razkuhajo. Kostanj dajte v hladno, malce soljeno vodo. Manjši kostanji se kuhajo približno 30 minut, večji pa kakšno uro.

Še en praktičen nasvet za odstranjevanje lupine: če potrebujete surove kostanje za pripravo neke jedi, a bi se radi znebili lupine, je za to najboljša rešitev mikrovalovna pečica. Kostanje prerežite tako kot za pripravo na peko v pečici, splahnite jih pod vodo, da dobijo dodatno vlago, potem pa jih dajte za eno minuto v mikrovalovno pečico. Odstranjevanje lupine bo pri tako obdelanem kostanju precej lažje.

Morda bi vas zanimal še članek:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk