Nekdanjega Titovega Galeba bodo v Reki restavrirali z denarjem EU

Nekdanjega Titovega Galeba bodo v Reki restavrirali z denarjem EU (foto: Hina/STA) Hina/STA
Vir: STA
16. 4. 2017

Največje hrvaško pristanišče Reka, ki bo leta 2020 evropska prestolnica kulture, je dobilo 69 milijonov kun (9,3 milijona evrov) iz skladov EU za obnovo Galeba, nekdanje ladje jugoslovanskega predsednika Josipa Broza Tita ter zgodovinsko pomembnega industrijskega poslopja reške tovarne sladkorja, je potrdil reški župan Vojko Obersnel.

Evropska unija je odobrila 85 odstotkov denarja za prenovo Galeba ter zaščitene kulturne dediščine upravnega poslopja nekdanje tovarne sladkorja, medtem ko bo mesto prispevalo približno 1,6 milijona evrov. Gre za najdražji projekt financiranja kulturne infrastrukture, ki ga je doslej na Hrvaškem financirala EU.

Ko bodo ladjo odprli za obiskovalce, bo možen ogled rezidenčnega dela ladje, v katerem je Tito preživljal čas med številnimi svetovnimi potovanji.

Na Galebu so med drugim sprožili pobudo za ustanovitev gibanja neuvrščenih, a ladje ne bomo uporabljali za poveličevanje katerih koli zgodovinskih oseb, je Obersnel minuli teden povedal novinarjem na krovu simbola nekdanje jugoslovanske države.

Več kot dve tretjini od 4500 kvadratnih metrov Galeba bodo namenili muzejskem pregledu njegove zgodovine in režimov, ki so se spreminjali na Reki. Druge prostore bodo uredili za gostinske storitve kot tudi za gledališke in filmske predstave, tribune in delavnice.

Prenovljeni Galeb bo zasidran ob glavnem pomolu potniškega pristanišča.

Ladjo so izdelali nekaj let pred drugo svetovno vojno v Genovi za prevoz sadja. Med drugo svetovno vojno so jo uporabljali za postavljanje min v Kvarnerju, leta 1944 pa je po napadu zavezniških bombnikov končala na dnu Jadrana. Leta 1948 so jo jugoslovanski delavci izvlekli na gladino, od leta 1953 pa je kot Titova rezidenčna ladja obiskala več kot 40 pristanišč v Evropi, Aziji in Afriki.

Po razpadu nekdanje Jugoslavije so ladjo prepeljali v Črno goro. Prodali so jo Grku Johnu Paulu Papanikolauju, ki je plovilo nameraval prenoviti v luksuzno jahto v ladjedelnici Viktor Lenac na Reki, a se je zapletlo pri plačilu. Mesto jo je kupilo leta 2009, potem ko je propadala v reški ladjedelnici.

Upravno poslopje nekdanje reške tovarne sladkorja, ki je bilo zgrajeno sredi 18. stoletja in velja za eno najlepših baročnih palač na vzhodni obali Jadrana, bodo uredili kot nov sedež mestnega muzeja. V bogati zgodovini je gostila tudi upravo nekdanje tobačne tovarne kot tudi tovarne motorjev Rikard Benčić. Izgradnja tovarne je označila začetek industrializacije Reke.

Na Reki pričakujejo, da bodo sredstva za obnovo ladje in tovarne prejeli do konca leta, ker ju je potrebno urediti do leta 2020, ko bo Reka evropska prestolnica kulture.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri