Mnogi ne morejo verjeti, da bo ulična hrana že kmalu tako zelo draga.
Nemška vlada načrtuje znižanje DDV v gostinstvu s 19 odstotkov na 7 odstotkov. To pomeni, da bi se kmalu lahko pocenili kebab, pica in podobno. Mnogi zdaj pravijo: "Skrajni čas!" Toda, ali se bo to res zgodilo?
Lastnik restavracije, pisatelj in poznavalec gastronomije meni, da se to ne bo zgodilo. Obiskuje nemške restavracije, pozna situacijo in sliši skrbi lastnikov restavracij. "Mnogi gostinci bodo znižanje DDV izkoristili za ublažitev svojih stroškov," dodaja. To pomeni, da v restavracijah ali okrepčevalnicah ne bo nič ceneje.
Sporno je načrtovanje nemške vlade, da poveča minimalno urno postavko. Strokovnjak pojasnjuje: "Če minimalna urna postavka naraste na 15 evrov, je to dobro za pomivalce posode. Toda kaj pa z dolgoletnimi zaposlenimi, ki že zaslužijo 16 evrov? Zagotovo bodo želeli več!" To potem tudi vpliva na cene.
Strokovnjak je zato prepričan: "Cena kebaba ne bo padla! Kebab bo verjetno ostal drag – in bi celo lahko postal dražji. Nekatere okrepčevalnice morajo dvigniti cene, ker so v preteklih mesecih utrpele izgube!"
Vidi, da bo meja za kebab, ki je zdaj okoli 10 evrov kmalu presežena po vsej državi. Regionalno bi lahko narasla celo do 12 evrov. Glavni razlog za dvig cen je rast cen mesa. Po podatkih Kmetijske zbornice Spodnje Saške so proizvodne cene mesa krav in mladih bikov letos narasle za neverjetnih 15 do 20 odstotkov. Temu so dodani višji stroški energije, dražje sestavine in povečane plače, pišejo nemški mediji.