Nena Veber: Na zdravljenje z NLP prisegajo tudi športniki

Nena Veber: Na zdravljenje z NLP prisegajo tudi športniki (foto: Goran Antley) Goran Antley
Vir: Lady
13. 4. 2018

Vsak od nas je odgovoren za zdravje svojega telesa. Mi ga namreč poznamo do obisti, saj v njegovi družbi preživimo 24 ur na dan. Prav zato mora prav vsak od nas sprejeti odgovornost za svoje zdravje, kadar se znajdemo na križpotju, pa je zaželeno, da nam nekdo pomaga varno nadaljevati pot. Lastnica centra zdravja in harmonije Althea Nena Veber je ena izmed tistih, ki so s svojim znanjem nevrolingvističnega programiranja pomagali že številnim. Zagovarja celostno obravnavo posameznika – ne gre le za odpravljanje fizičnih bolečin, temveč tudi reševanje težav v naši glavi.

Marčevski ponedeljek, zimsko obarvan, mrk. Moje razpoloženje pa se je hitro spremenilo, ko sem vstopila v center zdravja in harmonije Althea v Lescah, kjer vlada povsem drugačna klima. Lastnica Nena je energična sogovornica, ki kar poka od znanja, ki si ga je skozi leta pridobila na področju osebnostne rasti: mentalnega trenerstva, nevrolingvističnega programiranja, coachinga. Kljub temu pa so bili njeni začetki povsem drugačni. V srednji šoli je namreč izbirala med študijem jezikoslovja, medicino, ekonomijo in psihologijo. Njene štiri velike ljubezni, na prvi pogled povsem nezdružljive, vendar pa je v življenju kljub skeptičnosti staršev preizkusila vse. Odločila se je za študij jezikov in jih poučevala po metodi učenja v alfa stanju ter bila na tem področju izjemno uspešna, potem pa jo je pot zanesla v Nemčijo.

Takrat se je začela ukvarjati z energijskimi tehnikami, mentalno dinamiko, osebnostno rastjo. Ob diagnozi malignega melanoma je namreč začutila, da mora poskrbeti zase. Uspelo ji je. Po prihodu iz Nemčije se je zaposlila v Mercatorju, na področju sadja in zelenjave, kjer je uresničila del mladostniških sanj o ekonomiji. Kmalu zatem je odprla center Althea, sprva s poudarkom na fizioterapiji, že od samega začetka pa tudi na celostni obravnavi. "Prepričana, sem da se moraš stvari lotiti celostno, ne le telesa, temveč tudi psihe. Tako ugotoviš, kaj te je pripeljalo do težav, bolezni. Gradila sem predvsem na lastni izkušnji. Športniki so ob fizioterapiji imeli še dodatno obravnavo, saj tako poškodba kot kaj drugega pusti pečat tudi na psihičnem zdravju. Videla sem, da so se z mentalno obravnavo hitreje vrnili na športno pot," pojasni Nena, ki je še širila svoje znanje na tem področju in odkrila metodo nevrolingvističnega programiranja – NLP.

"Nevrolingvistična metoda izhaja iz človeka in njegovih potencialov. Posamezniku pomagamo ozavestiti vire, znanja in spretnosti, ki jih morda v dani situaciji sam niti ne vidi. Svoja orodja se na treningu, coachingu nauči uporabiti in z njihovo pomočjo nekaj naredi. Z NLP lahko delaš na področju motivacije, postavljanja ciljev, odpravi strahu pred nastopanjem ...

Na zdravljenje z NLP prisegajo tudi športniki

Skrbi za zdravje največjih slovenskih športnikov

"Ni področja, ki se ga z nevrolingvistiko ne bi mogli dotakniti," je prepričana direktorica centra, ki je na športni poti pomagala že številnim vrhunskim športnikom. Ti so se po pomoč obrnili po poškodbah, s katerimi so se spopadali med kariero.

O tem pričajo tudi zahvale na spletni strani in tople besede, ki jih lahko prebiramo v centru. Anže Kopitar, Peter Prevc, Jakov Fak, Miran Stanovnik, Jure Robič, Ruth Podgornik Reš ... so le nekatera izmed imen, ki so se z Nenino pomočjo hitreje vrnila na športna pota.

"Že na začetku smo sodelovali tudi s športniki, sprva na področju fizioterapije, potem pa še mentalnih treningov. V desetletju našega delovanja se je pri nas zvrstilo res veliko športnikov. Smo tudi eden izmed osmih referenčnih centrov za fizioterapijo Olimpijskega komiteja Slovenije, kar si štejemo za velik dosežek. Naš koncept celostne obravnave se ujema s konceptom OKS, poleg fizioterapevtov namreč športnikom na pomoč priskočijo tudi kineziologi, sodelujemo pa še z zdravniki specialisti. Poškodbo ali bolečino tako lahko odpravimo z vseh vidikov," ob tem pojasni sogovornica, ki je zelo ponosna na to, da njenemu centru zaupajo tako vrhunski športniki: "To je tudi velika odgovornost. S številnimi smo postali dobri prijatelji. Če želiš kakovostno delati, se mora ustvariti zaupanje, saj se morajo naše stranke počutiti varne. Le tako lahko rešimo težavo. Tudi zaradi izpovedi športnikov, ki so zapisane na naši spletni strani o hitri pomoči in uspešnih terapijah se številni odločijo za pomoč v našem centru Althea. Slovenci smo namreč zelo zadržani do novih metod, na podlagi dobrih izkušenj drugih pa si upamo in poskusimo kaj novega." 

Foto: Goran Antley