Nepozabna počitniška izkušnja ... vse to in še več je Nambija

Tudi v puščavi prebivajo številne vrste živali, ki se ne pustijo motiti. (foto: Foto: Osebni Arhiv) Foto: Osebni Arhiv
Vir: Story
8. 9. 2019

Namibija niso le osupljive peščene sipine najstarejše puščave na svetu in ni le pestra paleta živalskih vrst, ki se prosto sprehajajo mimo terenskih vozil, Namibija je avantura, doživetje, ki nas ponovno globoko poveže z naravo.

“Afrika za začetnike” je bila zveza, s katero je eden izmed turističnih vodnikov poimenoval Namibijo, in niti sama si nisem mislila, da bo prav ta naslednji žig v mojem potnem listu. A ob radovednem ogledovanju turističnih razglednic so se vsi dvomi razkadili in s klikom sem rezervirala mesto na letalu. Namibiji se je enostavno težko upreti.

Že ob prvem stiku z moderno prestolnico Windhoek te presenetita urejenost in dosled­nost. Sledi nemških kolonizatorjev so namreč vidne na vsakem koraku. Prav to je tisto, kar Namibijo v veliki meri loči od preostale črne celine, tako značilnega afriškega kaosa. V prestolnici se velja zadržati dan ali dva, preden se podate v puščavo in savano, ki predstavljata večji del države. Morda si velja ogledati Kristusovo cerkev, zaščitni znak mesta, zgrajen v neogotskem slogu s prvinami art nouveauja, ali katerega izmed spomenikov, sicer pa je mesto s trgovskimi centri kot nalašč za večji nakup živil pred odhodom na safari. Najudobnejše potovanje po državi je namreč tisto s terenskimi vozili, ki jih je mogoče najeti v prestolnici. Upoštevajte priporočila in se v lov za avtomobilom podajte že nekaj mesecev pred prihodom ter si tako zagotovite tudi najboljše cene. Namibija je ena izmed najredkeje poseljenih držav na svetu, razdalje med kraji pa vam lahko vzamejo dobršen del dneva. Naj vas ne skrbi cestno omrežje, to je odlično vzdrževano, le kakšen dan boste potrebovali, da osvojite vožnjo po levi strani ceste. Pri vožnji bodite pozorni, Namibija namreč spada v sam vrh po številu avtomobilskih nesreč, saj si cesto delite tudi z izjemno dotrajanimi tovornimi vozili.

Velik del turistov se iz prestolnice odpravi naravnost proti eni največjih namibijskih znamenitosti, puščavi Namib. Najboljše izhodišče za neskončne peščene sipine je Sesriem, od koder vodi cesta naravnost v sloviti Sossusvlei. Nabor kampov, kjer lahko parkirate svoje vozilo, je mogoče najti pri organizaciji Namibia Wildlife Resorts, večina terencev pa ima na strehi pritrjene šotore, ki omogočajo udoben, malce bolj avanturističen spanec. Še pred sončnim zahodom se lahko zapeljete po nekaj kilometrov dolgi asfaltni cesti, ki vodi do Sossusvleija, z vrha katere od sipin pa lahko opazujete sonce, saj njegovi topli žarki osvetlijo puščavo.

Namib se razteza vse do morja, kjer je mogoče občudovati rožnate flaminge, ki čofotajo, ali pa se sprehoditi po letoviškem Swakopmundu. Ta je pravi raj za adrenalinske odvisneže, ki želijo smučati ali deskati po peščenih sipinah, se naokoli poditi s štirikolesniki, voziti kajak ali se na konjskem ali kameljem hrbtu sprehajati po puščavi. Proti severu je kolonija morskih levov, ti poležavajo na pečinah in se ne menijo za turiste, ki se prebijajo mimo njih. Še višje, vse do meje z Angolo, pa lahko občudujete Obalo okostij in se slikate ob potopljenih plovilih, ki jih je naplavilo na obalo. Obiščete lahko tudi Spitzkoppe, granitne bloke sredi puščave, ki so velika atrakcija za plezalce. Namibije ne smete zapustiti brez obiska narodnega parka Etosha, ki zaseda površino v velikosti Slovenije. Velik del parka v deževnem obdobju napolni voda, v sušni dobi pa se živali zgrinjajo k napajališčem. Med prevažanjem po belih prašnih poteh tako srečate žirafe, nosoroge, zebre, slone, leoparde, antilope, leve in vse mogoče živalsko kraljestvo, ki ga sicer lahko občudujemo le na malih zaslonih. Midva sva se namestila ob vodnem zajetju in občudovala živali, kako se hladijo v vodi, simpatične slonje mladiče, ki omahujejo z rilcem, in žirafe, ki spoštljivo čakajo, da jih sloni spustijo do zajetja. Največje veselje je skupinica slonov, ki ob večerih prihrumi do vode, se 'tušira' z rilci in pozneje za nameček povalja v pesku ter pripravi pravi mali peščeni vihar. Vse vtise lahko strnete ob večerih, v kampih, vendar bodite pri tem pozorni, saj jih je v sklopu parka le peščica, ki jih je dobro rezervirati dosti vnaprej. Kampi imajo na voljo svoja vodna zajetja, kjer lahko z varne razdalje opazujete živali pri nočnih in večernih ritualih, ponoči je namreč vožnja po parku prepovedana, odpravite se lahko le na organizirane ture.

Ljudstvo z bakreno rdečo poltjo

Ob obisku Namibije ne gre pozabiti na Himbe, namibijsko ljudstvo, katerih tradicionalni način življenja tudi v sodobnem svetu ostaja nedotaknjen. Himbe so puščavski pastirji, njihove vasi pa lahko obiščete na severozahodu države. Mestece Opuwo namreč velja za središče kraljestva Himb. Razpoznavni znak Himb je bakreno rdeča polt, kot plod dolgotrajnih lepotilnih obredov, ki zaradi pomanjkanja vode zamenjajo standardno umivanje.

Nepozabna počitniška izkušnja

Če imate možnost, obiščite delto Okavavango, ki se v večji meri razteza čez Bocvano, v zgodnjem toku pa tudi po namibijskih tleh. Izberite prenočitev v simpatičnem kampu Ngepi, ki je ob obrobju reke, daleč stran od civilizacije. Z obale boste z varne razdalje lahko opazovali nilske konje in ob nočeh poslušali njihove glasne vzklike, uživali ob odlični hrani, ob jutru pa se s čolnom podali po toku.

Čas za odhod?

GLAVNA SEZONA

Med junijem in oktobrom nastopi sušno obdobje. Noči so takrat precej hladne, zaradi večjega števila turistov pa velja prenočitve rezervirati vnaprej.

V RAZMISLEK

Če želite nekoliko okrniti stroške, se na pot odpravite maja ali novembra, preseneti vas sicer lahko tudi kakšno močnejše deževje, medtem ko je majsko vreme po mnenju številnih kot nalašč za obisk.

NIZKA SEZONA

Med decembrom in aprilom so nekatere poti zaradi padavin neprevozne, v zraku je veliko vlage, zato pa so cene prenočitev bolj prijazne denarnici.

Ideja za podaljšanje izleta!

Nikar ne omejujte svojega izleta v ta predel Afrike zgolj na eno samo državo. Z avtom se lahko mimo Okavanga podate v Bocvano, ki prav tako slovi po izjemnih safarijih in prečudoviti delti. Prav tako lahko obiščete Zimbabve, kjer je eno od največjih čudes sveta – Viktorijini slapovi.

Nova Story že v prodaji

Story

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri