Neprecenljivo kulinarično doživetje 200 metrov pod zemljo

Organizator dogodka druzba MasterCard (foto: SF) SF
3. 6. 2014 | Promocijsko sporočilo

Ob koncu meseca maja smo v Sloveniji bili prvič priča podzemnemu kulinaričnemu dogodku, ki se je odvijal kar 200 metrov pod zemljo z mednarodno priznano kuharsko mojstrico Ano Roš. Dogodek je za imetnike kartic priredila družba MasterCard v muzeju premogovništva Slovenije v Velenju.

»Do sedaj je bilo že veliko govora o tem kako okušamo hrano na različnih višinah, nihče pa se še ni ukvarjal z vprašanjem kako okušamo hrano pod zemljo, zato smo se odločili, da bomo mi prvi,«je dejala Ana Bat, vodja marketinga in komunikacij družbe MasterCard.

Številne raziskave,ki so preučevale kako vpliva nadmorska višina na naš način okušanja hrane, so pokazale, da na primerna poti z letalom okušamo hrano bistveno slabše kot na celini, kar je v prvi vrsti posledica zmanjšanega občutka za vonj. Tudi pri spustu globoko pod zemljo doživi naše telo nekatere spremembe, ki pa sodeč po zadovoljnih izrazov gostov pri okušanju specialitet Ane Roš, niso bistveno vplivale na okušanje hrane.

Ker se podzemni del muzeja nahaja skoraj 200 metrov pod zemljo so jedi kuharji pripravljali na površju in jih na prizorišče prevažali z rudniškimi dvigali v posebnih termo zabojih. »Pri strežbi hrane pod zemljo je zagotovo bil največji izziv, kako ohraniti optimalno temperaturo jedi. V podzemni del muzeja namreč vnašanje ognja ali drugih vnetljivih sredstev ni dovoljeno, zato smo hrano pripravljali na površju, jo prevažali v podzemlje v posebnih termo zabojih z vročo vodo in jo nato servirali na vrele krožnike, ki smo jih predhodno segreli,« je dejala kuharska mojstrica Ana Roš.

Gostje so globoko pod zemljo uživali v posebnem izboru jedi, ki je na domiseln način združeval lokalne jedi s pridihom avantgardne kulinarike. Ana Bat, gostiteljica večera iz družbe MasterCard, je dejala: »Goste smo želeli popeljati na gastronomsko pot po tradicionalnih slovenskih jedeh. Tako Anina kuhinja kot muzej premogovništva nas spominjata, da je pomembno poznati svoje korenine in ohranjati svojo dediščino.«