Neprijeten zadah pri hišnih ljubljenčkih ni nedolžna reč!

Neprijeten zadah pri hišnih ljubljenčkih ni nedolžna reč! (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
8. 4. 2018

Neprijeten zadah iz pasjega gobčka ni naraven – lahko je pokazatelj resničnih težav.

Halitoza je problem, ki muči tako ljudi kot tudi pse. Ustne higiene pri psu nikakor ne gre zanemarjati, saj imajo vzroki za kroničen neprijeten zadah iz ustne votline mnogokrat globlji pomen. Najpogostejši vzrok in najbolj razširjena kronična bolezen nasvetu je parodontalna bolezen oziroma vnetje obzobnih tkiv.

Študije kažejo, da ima kar 80 % psov, starejših od treh let, vsaj začetne simptome – vzrok za neprijeten vonj so bakterije, ki povzročajo vnetje. Boleče stanje lahko vodi do izgube zob, celo do poškodbe drugih organov, kot so srce in ledvice. Poleg vnetih dlesni so možna tudi kronična vnetja mehkih tkiv v gobčku, podobnim aftam pri ljudeh. Zobni abscesi so sicer manj pogosti kot pri ljudeh, možen vzrok pa so lahko tudi ustne tvorbe v obliki benignih in rakavih tumorjev.

Ko vzrok ne tiči v ustni votlini

Ko zaznamo slab zadah, bodimo pozorni na simptome, ki ga spremljajo: rdeče zatečene dlesni, krvavenje, nenadne spremembe v prehranjevalnih navadah in načinu žvečenja, pogosto dotikanje gobčka s tačko ali kompulzivno oblizovanje smrčka. Slab zadah je namreč lahko posledica težav celotnega prebavnega trakta. Bolezni, ki rušijo ravnovesje metabolizma in povzročajo abnormalne stopnje toksinov v krvi, povzročajo močan vonj, prav tako je ta eden poglavitnih simptomov bolezni jeter in ledvic.

Preventiva in naravne alternative

Temelj ustne higiene je redno umivanje zob. Opravimo ga lahko že s prilagojeno zobno ščetko in pasjo zobno kremo, pogosto pa k higieni pripomore že izbira kakovostne briketirane hrane. Ta med žvečenjem že sama odstranjuje zobne obloge, medtem ko industrijsko pripravljena hrana v pločevinkah, sploh z manjšo kakovostjo surovin, pogosto poslabša zadah. Tega lahko kosmatincem izboljšamo tudi z navadnim jogurtom, svežo zelenjavo ali sadjem (korenje, sesekljan peteršilj, kumare ali rezine jabolk), v vodo za pitje pa jim lahko dodamo nekaj kapljic limone. S preventivnimi ukrepi se tako lahko izognete številnim nevšečnostim, boleznim in navsezadnje veterinarskim stroškom.

Besedilo: Neja Drozg