Neprijetna bakterijska okužba: Vnetje mehurja

Neprijetna bakterijska okužba: Vnetje mehurja (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
21. 8. 2017

Pri zdravem človeku so vsi deli sečil in tudi urin sterilni, brez bakterij in drugih mikroorganizmov.

Vnetje mehurja v 90 odstotkih povzroči bakterija E.coli, ki iz črevesja (zadnjika) zaide do sečnice in naprej do mehurja. Bakterija se hitro širi in poleg mehurja lahko okuži tudi ledvice in druge organe v trebušni votlini.

Ženske bolj dovzetne

Zaradi krajše sečnice, ki leži bliže zadnjiku, so ženske za okužbo bolj dovzetne kot moški. Bakterije zaidejo v sečnico zaradi napačnega brisanja zadnjika (od zadaj naprej) po izločanju blata, med spolnimi odnosi, z nošenjem mokrih kopalk in posedanjem na mokri in hladni površini (npr. ob bazenu).

Simptomi

Simptomi vnetja mehurja so: potreba po pogostem uriniranju, boleče in pekoče uriniranje, močna in ostra bolečina po končanem uriniranju, močan in neprijeten vonj urina, moten ali močno obarvan urin, kri v urinu, bolečine v spodnjem delu trebuha, povišana telesna temperatura ali mrzlica.

Preventiva in zdravljenje

Močnejši kot je vaš imunski sistem, uspešneje se bo spopadel z morebitno okužbo. Zato si vzemite čas za počitek, izogibajte se stresu, dovolj spite in pijte veliko vode. Po spolnem odnosu poskušajte urinirati, tako boste sprali bakterije iz sečnice, izogibajte se nošenju tangic, preoblačite si mokre kopalke, nosite udobno bombažno spodnje perilo, poskrbite, da imate tople noge ter pokrite ledvice in mehur.

Pitje vode ni samo uspešna preventiva, ampak pomaga tudi, ko že prede do vnetja. Več kot boste spili tekočine, pogosteje boste urinirali in tako izpirali bakterije. Drugače žal ne gre. Namesto vode lahko pijete tudi zeliščne čaje (poseben urološki ursi čaj lahko pijete največ en teden), brusnični in limonin sok (brez dodanega sladkorja), pomagajo pa tudi napitki iz kumaric, ječmena, ingverja, regrata, koprive, peteršilja, kamilic, cimeta ... Izogibajte se kavi, alkoholu in močno začinjeni hrani. Če v dnevu ali dveh ne pride do izboljšanja, se takoj odpravite do zdravnika, ki vam bo pregledal urin in predpisal ustrezne antibiotike. Dlje časa trajajoče nezdravljeno vnetje mehurja se lahko razširi na ledvice in postane kronično, zato je hitro ukrepanje odločilno.

Besedilo: Vera Simončič