Nesbøjev Snežak že tik pod vrhom Naj 10 slovenskih knjigarn!

Nesbøjev Snežak že tik pod vrhom Naj 10 slovenskih knjigarn! (foto: profimedia) profimedia
11. 3. 2015

'November je in v Oslu je zapadel prvi sneg. Birte Becker se vrne iz službe domov in pohvali snežaka, ki sta ga na vrtu naredila mož in sin. Ampak onadva ga nista. Ko se družina postavi k oknu v dnevni sobi in začudeno opazuje snežaka, sinka prešine, da gleda proti hiši. Da črne oči strmijo v okno. Vanje.'

Vas je spreletel srh ob branju uvoda? Ne dvomimo.

Pred dnevi sta pri Didakti izšli novi kriminalki izpod peresa norveškega mojstra srhljivk Joja Nesbøja. Srhljivo, a tudi igrivo in berljivo branje, ki ga uteleša Nesbøjev Snežak, vas zagotovo ne bo pustil hladnih.

Kritike Nesbøjevih romanov so praviloma polne samih superlativov, prav Snežak pa je bil na Norveškem leta 2007 ovenčan tudi z nagrado za najboljši roman leta.

Zdi se, da nesporni kralj skandinavske kriminalke, enostavno ne more razočarati.

Tistega dne, ko je začelo snežiti

Ponovil je, pa ga še vedno ni slišala. Utišala je radio, ko je peljala proti glavni cesti in reki, ki sta se kot črna žalna trakova vlekli po pokrajini. Spreletel jo je srh, ko je opazila, da se je sin nagnil naprej. Suho ji je zašepetal v uho. Kot da bi bilo pomembno, da ju nihče ne sliši.

"Umrla bova."

Osrednji lik Nesbøjeve serije, detektiv Harry Hole, ki ga je ameriški pisatelj detektivk Michael Connelly vzel za svojega osebnega novega junaka, je nekoliko robusten možakar, s katerim pa nikakor ne gre češenj zobati.

Pogledal se je v ogledalo. Tudi tam je november: dolgočasen, sivo bled in oblačen. Oči, kot po navadi, krvave, pore na nosu pa velike, kot črni kraterji. Podočnjaki in svetlomodre, alkoholno sprane zenice bodo izginile, ko si bo obraz umil s toplo vodo, ga otrl z brisačo in zajtrkoval. Vsaj tako je upal. Ni bil povsem prepričan, kako se bo obraz držal čez dan, zdaj ko je star štirideset let. Se mu bodo gube zgladile, obraz po številnih morastih nočeh umiril? Se pravi, po skoraj vsaki noči. Ogledalu se je namreč izogibal, potem ko je iz špartansko premljenega stanovanjca na Sofies gati odšel za višjega inšpektorja na oddelke za nasilna dejanja policijske centrale v Oslu. Tam je strmel v druge obraze, da bi v njih odkril njihovo bolečino in njihovo ahilovo peto, njihove more, motive in razloge za samoprevaro, vmes pa je poslušal utrujajoče laži in skušal osmisliti svoje početje: zapirati ljudi, ki so se zdavnaj zaprli že sami. V zapor sovraštva in samozaničevanja, ki ga sam še predobro pozna.

Ko Harry prejme anonimno pismo, ki ga je podpisal Snežak, ga sprva ne jemlje resno. Pozneje ugotovi presenetljive podobni med starimi izginotji. Poročene ženske izginejo, ko pade prvi sneg.

Harry je strmel v roke, ki jih je položil v naročje. Iztegnil je dolge noge. Zajel je sapo. Vedel je, da ne bo poti nazaj, ko bo tole povedal naglas.

"Preveč jih je izginilo."

Desna stran Hagnovih obrvi je zatrzala. "Pojasni!"

"To boš našel na šesti strani. Seznam pogrešanih žensk v starosti med petindvajsetim in petdesetim letom od leta 1995 do danes. Žensk, ki jih v zadnjih desetih letih nismo našli. Govoril sem z oddelkom za pogrešane in tam se strinjajo z menoj. Preprosto jih je preveč."

"Preveč glede na kaj?"

"Glede na prej. Glede na Dansko in Švedsko. In glede na druge demografske skupine. Poročene in tiste v partnerstvu so premočno zastopane."

"Danes so ženske bolj samostojne kot včasih," mu je podrobil Hagen. "Nekatere grejo na svoje, prekinejo z družino, mogoče odidejo z moškim v tujino. Statistika pove svoje. Pa kaj potem?"

"Tudi na Danskem in Švedskem so postale bolj samostojne. Pa jih vendar najdejo."

Da so Harryjevi pomisleki na mestu, že kmalu pokaže sosledje zloslutnih in krvavih dogodkov, Harry pa se ponovno poda v lov za človekom - zverjo, ki si je nadel nenavaden nadimek: Snežak.

Harry je stopil samo nekaj metrov v gozd, pa je že zaslišal silovito, skoraj nenaravno tišino. Baterijo je uperjal v tla. Vsakič, ko mu je svetlobni stožec zabegal po gozdu, so sence bežale kot prestrašena bitja med drevje in izginjale v gluho temo. Zaradi migotave svetlobe se ni počutil nič bolj varnega. Prej nasprotno. Ker je vedel, da je med vsemi v gozdu najbolj viden prav on, se je počutil nagega, razkritega. Veje so ga praskale po obrazu, tako kot slepčevi prsti prepoznavajo tujca.

Snežak je prvorazredna kriminalka z močno zgodbo, ki vas bo držala v napetosti do samega konca.

Ne spreglejte nagradne igre na naši facebook strani, kjer en izvod Snežaka tudi podarjamo ;)

Priporočamo!

Jo Nesbø (1960) je znan kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu.

Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom so dosegli uspeh tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu (prodanih je bilo že 23 milijonov izvodov knjig), navdušili so kritike, knjigarnarje in bralce. Njegove knjige so prevedene v štirideset jezikov, pogostokrat nagrajene ter redno na lestvicah najbolje prodajanih knjig.

Prvi trije romani: TAŠČICA, BREZSKRBNO in PENTAGRAM so bili med bralci in kritiki odlično sprejeti, pri Didakti pa sta pravkar izšli že novi kriminalki ODREŠENIK in SNEŽAK, ki je na Norveškem prejel nagrado za najboljši roman leta!

Prav SNEŽAK je le mesec dni po izidu že drugi na lestvici Naj 10 v slovenskih knjigarnah!

Je treba reči še kaj ;)