Ljubitelji bele čokolade bi bili morda presenečeni, če bi vedeli, da njihova najljubša poslastica tehnično sploh ni čokolada.
Obstaja preprosta razlaga, zakaj je tako. Bela čokolada je narejena izključno iz kakavovega masla oziroma maščobe iz kakavovih zrn. Ne vsebuje nobenih kakavovih trdnih delcev, ki temni in mlečni čokoladi dajejo značilen okus in barvo.
Bela čokolada nastane z mešanjem kakavovega masla, mleka v prahu, sladkorja, lecitina in včasih vanilije. Zaradi odsotnosti kakavove mase ima bistveno nižjo vsebnost polifenolov in manjše antioksidativno delovanje v primerjavi z mlečno in temno čokolado.
Zaradi tega nutricionisti ljudi pogosto odvračajo od pretiranega uživanja bele čokolade. Pogosto se poudarja, da je 'najbolj zdrava' čokolada temna čokolada z visokim deležem kakava. Kljub temu, da bela čokolada ni najbolj zdrava izbira, v njej uživajo milijoni ljudi po vsem svetu, mnogi pa ne vedo, da jo je Nestlé po naključju ustvaril že v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
Sladko naključje
Spletna stran podjetja je delila zgodbo o tem, kako so kakavovo maslo dodali Nestrovitu - prehranskemu dodatku za otroke - da bi ustvarili trdno, tabletirano obliko mleka. Pri tem je čokoladno podjetje po naključju izumilo belo čokolado.
Kmalu zatem je Nestlé spoznal, da lahko proizvaja tudi nemedicinske različice Nestrovita. Milkybar, ki ga danes mnogi poznajo in imajo radi, je bila prva bela čokoladna tablica, ki je leta 1936 prišla na police trgovin.
Čokolada, ki to ni
Bela čokolada je narejena iz kakavovega masla, sladkorja in mleka, zato vsebuje veliko nasičenih maščob. Čeprav vsebuje dobro količino kalcija, ne velja za zdravo živilo, saj ne zagotavlja pomembnih količin drugih esencialnih hranil, ki bi nadomestile visoko vsebnost kalorij, sladkorja in maščob.
Visoka vsebnost sladkorja pomeni, da je bela čokolada najslajša različica v primerjavi s temno ali mlečno čokolado. Mlečna komponenta pogosto prispeva tudi k bolj kremastemu okusu bele čokolade.
Čeprav beli čokoladi morda manjkajo trdni deli kakava, ki jih najdemo v drugih vrstah čokolade, ima svoj edinstven, bogat in sladek okusni profil, zaradi katerega je priljubljena med številnimi ljubitelji čokolade. Bela čokolada, ki je sicer široko dostopna vse leto, ima kljub temu svoje mesto na policah trgovin - čeprav v resnici sploh ni čokolada.
Nestle spreminja recepte
A če je 'klasični' beli čokoladi še dovoljen status čokolade, se to spreminja za druge Nestlove izdelke.
Ravno pred dnevi je v javnost prišla novica, da se Toffee Crisp in Blue Riband po tem, ko je Nestlé zmanjšal delež kakava in mleka na manj kot 20 % v vsakem izdelku ter ju nadomestil s cenejšo rastlinsko maščobo, ne smeta več imenovati čokoladni tablici. Čokoladici McVitie’s Penguin in Club pa morata biti označeni kot 'z okusom čokolade'.
Preberite si tudi: Kupujete čokoladne Dedke Mraze, ki jih otroci naravnost obožujejo? Pozor, tako zakamuflirajo nevarnost, k preži v njih!