(Ne)uspeh ni naključje

5. 12. 2017 | Vir: Jana
Deli
(Ne)uspeh ni naključje (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Kaj je uspeh ali neuspeh? Velikokrat je odvisno, kdo zastavi to vprašanje. Sami besedi prinašata veliko močnih čustev, neuspeh prinaša žalost, slabo počutje in izgubo samospoštovanja, in obratno, uspeh prinaša veliko pozitivnih čustev.

Eden izmed načinov, kako bolj natančno določiti ta dva pojma oziroma izida je, da izključimo vsa čustva, tako beseda 'uspeh' pomeni, da ste dobili tisto, kar ste želeli ali celo več, 'neuspeh' pa pomeni, da niste dosegli ničesar. Oba dogodka se ujemata z vašimi upi, pričakovanji in usmeritvami ali pa ne. Če se držite tega načina opisovanja, kaj se je zgodilo, lahko ostanete v tistem mentalnem okvirju, ki vam bo omogočil, da si začnete postavljati pravilna vprašanja, kot so: Zakaj so se stvari tako končale? Kaj moram v nadaljevanju še storiti? Kaj moram še izpopolniti? Katere vire moram uporabiti, da bi to dosegel/a? Bodite pozorni tudi na svoja prepričanja, in kaj si govorite, saj je to tisto, s čimer se pogosto lahko omejite, in tako preprečite svoj napredek s tem, da prenehate iskati nove priložnosti ali načine za opazovanje neke situacije. Izkušnje so pokazale, da je za učinkovitost pri doseganju uspeha treba poznati naslednje tri ključne principe:

1. Neuspeh ni naključen.

2. Povratna informacija je osnova uspeha.

3. Uspeh ima strukturo.

Ti trije principi omogočajo spremeniti v uspeh tisto, za kar ste nekoč mislili, da je neuspeh, in vam pridobiti povratne informacije, ki jih potrebujete. Z njimi boste natančno vedeli, kaj storiti v nadaljevanju, in boste lažje ugotovili, katere ključne dejavnike morate spremeniti, da boste uspeli.

Neuspeh ni naključen

Neuspeh se ne zgodi kar tako, značilno je, da ima svojo strukturo in vrstni red. Ali ste kdaj imeli posel, ki vam je propadel? Ali ste kdaj padli na pomembnem izpitu? Kaj pa vozniški izpit, ste ga opravili prvič? Ste bili kdaj v zvezi, ki je propadla? Na vsak neuspeh lahko gledamo kot na rezultat medsebojnih odnosov v okvirju nekega sistema. Sistemski način pomeni opazovanje različnih elementov v določeni situaciji kot dele sistema, ki deluje dobro ali slabo. Ta sistem obsega ljudi in dogodke in tudi vrstni red misli, občutkov, dejanj in odnosov. Izid dogodkov, ki jih mi poimenujemo 'neuspeh', je rezultat teh medsebojnih odnosov v okviru sistema. Ko enkrat ugotovite, kako določen sistem deluje v vašo korist ali proti vam, ste si zagotovili pripomoček, s katerim si boste v prihodnosti stvari zgradili drugače, in se tako izognili ponovnemu neuspehu. Recimo, da vam ni uspelo narediti vozniškega izpita. Je ta dogodek vaš osebni neuspeh ali neuspeh sistema, strukture? To je zelo pomembna razlika. Večina od nas bi se strinjala, da je vozniški izpit test sposobnosti in vedenj, pa kljub temu doživljamo padec na izpitu kot vprašanje osebnosti. Ideja osebnega neuspeha nakazuje, da je ta oseba na nekakšen način 'neustrezna', 'ni v redu', torej občutimo to na ravni osebnosti. Ideja sistema, strukture in procesov obsega druge ravni: prepričanja, veščine, vedenje in okolico. Tu iščemo vzroke in rešitve. Če se spomnite, da je ključna stvar, o kateri je treba razmišljati, struktura, in če pazljivo pogledate, zakaj ste padli, ste v boljšem položaju, da se pripravite na pozitiven izid. Hkrati pa se s tem izogibate slabim občutkom zaradi neuspeha.

Neuspeh je povezan z našimi osebnimi vzorci

Ljudje smo bitja navad, vzorcev. Usvajamo znan­ja, učimo se veščin in pridobivamo izkušnje. Ko vse to predelamo na zavestni ravni, se uskladiš­či v naše nezavedno, se avtomatizira, in tako porabimo manj energije in se hitreje odzivamo. Ta proces nam olajša veliko stvari s tem, ko razbremeni zavestni um, ki je predvsem namenjen za pridobivanje novih znanj in veščin. Hkrati s temi navadami in vzorci velikokrat sistematično pridobimo napake, ki se jih ne zavedamo in so razlog naših neuspehov. Struktura neuspeha je tako zelo povezana s posameznikom in z njegovimi specifičnimi vzorci delovanja, ki jih je treba ozavestiti. Ko se začnemo opazovati in ugotovimo, kako so naši neuspehi sestavljeni, začnemo učinkoviteje delovati. V nadaljevanju sledi nekaj vzorcev neuspeha, ki se pogosto pojavljajo in lahko preverite, ali se nanašajo tudi na vas.

Biti zataknjen

Eden izmed običajnih vzorcev neuspeha je, da ponavljate določena obnašanja in načine razmišljanja, zato kar ste tako navajeni in ker ne zahteva napora. Z naslednjimi vzorci se izogibajte spremembam:

•bojite se neznanega

•predvidevate, da so spremembe povezane z obilico težkega dela in napora

•družite se preveč z ljudmi, ki se ukvarjajo predvsem s težavami

•verjamete, da se tisto, kar si želite, ne more zgoditi

•neprestano se držite pod pritiskom in v stresu

•imate nerealen časovni okvir za doseganje spremembe

•zmeraj dvomite, ali ste sposobni in kako bodo spremembe vplivale na druge

•postajate cinični

•ne pustite si, da sanjate o ...

Preverite in podčrtajte tisto, kar se nanaša na vas, prepoznavanje vzorcev je prvi korak k spremembi.

(Ne)uspeh ni naključje

Podcenjevanje lastnih dosežkov

Obstajajo določeni zahrbtni vzorci, ki jih ljudje uporabljamo, ki čez čas ustvarijo občutek neuspeha. Eden izmed njih je, da nekaj večjega dosežete, vendar si tega ne priznate. Recimo dobite pohvalo in rečete: »Ah, saj ni nič«, ali pa: »Normalno, saj to že zadosti dolgo počnem.« Tudi če samo pomislite, a ne izgovorite tega, je učinek isti. Ne samo, da izničite pohvalo, temveč tudi dober del tistega, kar vam pohvala lahko prinese (potrditev vašega truda, samozavest, itd).

Zavračanje, nepriznavanje tistega, kar si zares želite

Eden izmed zahrbtnih načinov samoomejevanja je, da se sami pred seboj pretvarjate, da si nekaj ne želite. Rečete si: »Situacija, kakršna je, je tudi dobra.« To je pogosto nekakšna oblika samozaščite pred tveganjem, možnostjo, da boste poškodovani ali razočarani. Če si na primer ne priznate, da si zares želite bližino, bolj pristen osebni odnos, potem se vam ni treba ukvarjati s trenutnimi občutki, da ste nesrečni in nezadovoljni. Namesto da bi zares kaj ukrenili, si privoščite kakšen dober obrok, kozarček več ali pa dobro TV-nadaljevanko.

Spremenite neuspeh v uspeh

Nima smisla zanikati, da nekatere dogodke doživljate kot neuspeh. Vendar se je treba od dogodka odmakniti in se vprašati: »Kaj se jaz iz tega lahko naučim?« To počnite nekaj dni zapored, če je bil to neki pomemben dogodek. Lahko vprašate za mnenje neko drugo osebo, za katero veste, da vam želi dobro in ni vpletena v ta dogodek. Učinkovit način je tudi uporaba preokvirjanja, vzemite nekaj vam lastnih načinov negativnega razmišljanja o neuspehu in jih spremenite v sebi koristne naravnanosti.

Primeri:

»Nisem bila dovolj dobra« lahko preokvirite v

»Naredila sem najbolje, kar sem zmogla, zdaj pa bi se verjetno izkazala še bolje.«

»Nisem mogel tega storiti,« lahko preokvirite v »Takrat nisem imel zadosti znanja in spretnosti, lahko pa se naučim in izboljšam.«

Povratna informacija je osnova za uspeh

Eden izmed načinov, kako lahko gledamo na povratno informacijo, je prispodoba o gradnji hiše. Povratna informacija je kot temelj za gradnjo hiše, potrebujemo čim več informacij, preden začnemo graditi hišo, kakšen je teren, trdnost tal, ali gradimo na potresnem območju itd. Ko vemo, na kaj vse moramo paziti, se odločimo, kako bomo gradili oziroma delovali. Prav tako je z zbiranjem informacij in učenjem na njihovi osnovi. Izsledki opazovanj uspešnih posameznikov so pokazali, da je za njih neuspeh v resnici samo povratna informacija, ki jih vodi k uspehu. Ko se enkrat začnete radovedno spraševati o svojih neuspehih, se iz njih zelo veliko lahko naučite.

Povratno informacijo lahko izkoristite na naslednje načine:

1 Bodite pozorni na povratno informacijo v vseh njenih oblikah. Čim bolj popolna je povratna informacija, več napotkov za delovanje boste dobili. Bodite čim bolj radovedni in si postavljate vprašanja, kot so:

•Kaj natančno se je zgodilo?

•Kaj ste natančno naredili, kaj ni delovalo?

•Kako ste to naredili?

•Ali je časovna komponenta pomembna?

•Kje ste to storili?

2 Če tisto, kar počnete, ne deluje, naredite nekaj drugega. To je čas, ko morate uporabiti veliko fantazije in iskati nove pristope in ideje.

3 Če tisto, kar počnete, deluje, razložite sami sebi, kaj je to, kar prinaša učinkovitost tako, da boste to lahko še naprej počeli. Uporabite to svoje vedenje kot recept za bodoči uspeh.

4 Bodite pozorni na podrobnosti in natančno raziščite, kaj si znotraj sebe govorite, ko delujete učinkovito, in kako se spodbujate, ko vam ne gre najbolje.

(Ne)uspeh ni naključje

Uspeh ima strukturo

Uspeh ni samo na zunaj viden dosežek, čeprav obsega med drugim tudi to. Pirova zmaga je prispodoba za dosežek, ki nas je stal več, kot je vreden, in številni v iskanju uspeha zapravijo svoje zdravje, družino, premoženje itd. Zares uspešni smo takrat, ko dosežemo tisto, kar si želimo na učinkovit, eleganten in lahkoten način. Uspeh sestavlja naslednja struktura, ki ji moramo slediti:

1 Določitev vašega cilja – jasni, privlačni, merljivi, časovno zastavljeni cilji.

2 Natančno preverjanje vašega cilja glede na kriterije, ki ste si jih zastavili, tako da boste lahko gotovi, da boste dosegli uspešen izid.

3 Uporaba primernih postopkov, pripomočkov, tako notranjih ali zunanjih, ki vam bodo pomagala, da dosežete cilj.

4 Učenje in izkoriščanje najučinkovitejših načinov, s katerimi si lahko predstavite cilj tako, da so tudi vaše misli in občutki v skladu z njegovim doseganjem.

5 Dosledno vzdrževanje zavedanja o tem, kako napredujete k cilju z uporabo povratnih informacij na vseh ravneh.

6 Prožnost v razmišljanju in izvajanje potrebnih sprememb na poti do cilja.

7 Nagrajevanje samega sebe ob doseganju manjših ciljev, ki so stopnice do končnega. Na ta način premikanje proti zadanemu cilju postane nekaj, v čemer uživate in vzdržujete pozitivno počutje.

Ko dosežete svoj večji cilj, si vzemite čas za proslavljanje, ne zastavite si takoj novega cilja. Podelite veselje z drugimi, vzemite si čas zase, za druge, in uživajte v dejstvu, da ste nekaj naredili dobro in temeljito.<

Besedilo: Igor Gregorc // Fotografije: Shutterstock