Fuuuj! Te posode v kuhinji le redko kdo pomiva, a so leglo bakterij - in kot take so res nevarne!

10. 1. 2025
Deli
Kuhinja (foto: Profimedia)
Profimedia

Prepričani smo, da na kaj takega niste niti pomislili - pa bi morali, če hočete sebi dobro.

Pomivanje posode je ena tistih vsakodnevnih aktivnosti, ki se zdi preprosta, a razkriva veliko o naših navadah, potrpežljivosti in organizaciji. Jasno je, da je pomivanje kuhinje in posode ključnega pomena za ohranjanje zdravja in preprečevanje širjenja bakterij, ki lahko povzročijo resne bolezni, kot sta salmonela ali zastrupitev s bakterijami.

Preberite še: Te naprave nikoli ne vklopite v podaljšek, saj pogosto povzroči požar

Kuhinjski prostori in pripomočki, ki niso čisti, lahko postanejo leglo škodljivih mikroorganizmov, ki se zlahka prenesejo na hrano in posledično v organizem, kar povzroči okužbe in zastrupitve s hrano. Z rednim umivanjem rok, delovnih površin, posode in kuhinjskih pripomočkov odpravljamo potencialne vire kontaminacije, zagotavljamo higienske pogoje za pripravo hrane ter ščitimo sebe in svoje najbližje pred nepotrebnimi zdravstvenimi tveganji.

Dobra higiena v kuhinji prav tako podaljšuje življenjsko dobo kuhinjskih pripomočkov in ohranja kuhinjo prijetno za bivanje. Po podatkih ameriških centrov za nadzor in preprečevanje bolezni vsako leto v ZDA zabeležijo 1,35 milijona primerov okužbe s salmonelo, od tega se jih kar 420 konča s smrtnim izidom.

To so najnevarnejši kuhinjski predmeti za okužbo!

Raziskava, objavljena v reviji Journal of Food Protection, je vključevala 317 odraslih oseb, ki so pripravljale puranje hamburgerje v različnih kuhinjah. Udeleženci niso vedeli, da bodo njihove kuhinje testirane na prisotnost salmonele. Mleto puranje meso, uporabljeno v eksperimentu, je bilo prej obdelano s kemikalijo, ki simulira učinke salmonele na površinah, je poročal  Washington Post.

Po končanem kuhanju so vzeli vzorce iz kuhinj, da bi preverili okužbo s salmonelo. Najbolj okuženi predmeti so bile posodice za začimbe, pri katerih je bila salmonela prisotna v skoraj polovici primerov (in prepričani smo, da na to nikoli ne bi pomislili).

Dr. Donald Schaffner, eden od avtorjev raziskave, poudarja, da številni ne čistijo oziroma pomivajo posodic za začimbe. Zato je treba biti res pozoren - študija je namreč pokazala, da vsak predmet, ki se ga dotaknete med pripravo surovega mesa, lahko postane kontaminiran, kar je pomembno upoštevati.

Zato res bodite pozorni na redno umivanje rok med pripravo hrane, redno čistite kuhinjske pripomočke in delovne površine, ne uživajte nezadostno kuhanega mesa, sladic, ki vsebujejo surova jajca, hrane, ki je bila dolgo izven hladilnika, pa tudi jedi, ki so bile večkrat pogrete.

Novo na Metroplay: "Ko pripoveduje o sebi, pripoveduje o vseh nas" | Ksenija Medved