"Neverjeten šef. Mislite, da bo kdaj bolje?" Porotniki odgovarjajo!

"Neverjeten šef. Mislite, da bo kdaj bolje?" Porotniki odgovarjajo! (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
3. 1. 2019

"Smo srednje podjetje, v našem oddelku nas je osem in imamo šefa, ki si tega imena ne zasluži. Ne samo da skoraj nič ne dela, uživa v tem, da so znotraj naše skupine delavcev nenehni boji, podtikanja, nezaupanja ... Tega ga je naučil že njegov nadrejeni, ki v celotnem podjetju skrbi, da se nenehno širijo govorice in neresnice, da se vsi gledamo postrani. Zdaj tudi vem, zakaj si je izmed vseh nas izbral ravno tega človeka za našega vodjo. Delovna vnema pada, prelagamo delo in odgovornost drug na drugega ... zdaj niti na dopust ne morem, ko želim, ker nas je premalo. V resnici nas ni, samo eni delamo, drugi pa lenarijo. Mislite, da bo kdaj bolje?" - Zaskrbljena Sonja

V lov za novo službo

Ni mi čisto jasno, kakšen je motiv vašega nadrejenega, sploh če gre za zasebno podjetje, katerega želja je ustvarjati čim večji dobiček. Dolgoročno se najbrž vašemu podjetju ne piše nič dobrega … Sem pa prepričana, da krivde zagotovo ne bodo naprtili nadrejenemu, temveč »lenim« delavcem, ki jih bo treba na koncu ali odpustiti ali pa jim vsaj znižati plačo. Z drugimi besedami, nadrejeni se izživlja nad vami, ker je najbrž prepričan, da ima varovan hrbet. Ne preostane vam drugega, kot da se podate v lov za novo službo. K sreči smo v obdobju gospodarske rasti …

Manca, 39 let

Draga Sonja!

Škoda, da je tako, saj so manjši kolektivi lahko velikokrat zelo prijetni in kot majhna družina. Žal je pri tebi povsem drugače. Očitno je, da je vaš kolektiv povsem nezdravo delovno okolje. Iz dolgoletnih izkušenj lahko povem, da bo le težko drugače. To se lahko zgodi, če se bo zamenjala garnitura vodilnih, sicer pa bo verjetno le še slabše. Mislim, da je najbolje začeti malce ozirati se okoli za kakšno novo službo. Ker ko človek enkrat začne skrbi iz službe nositi domov, to lahko vodi do večjih težav. Tako s partnerjem, družino, prijatelji pa tudi sami boste postali zagrenjeni, saj človek večino časa preživi na delovnem mestu, in zato naj bi se tam tudi dobro počutil.

Sandra, 34 let

Imaš dve možnosti …

… ali si najdeš drugo službo ali pa poskusiš najti način, da se ne vpletaš v govorice in samo opravljaš svoje delo. In ker vem, da je novo službo težko najti, ti bo preostalo to drugo, da se čim bolj držiš stran od vseh neresnic. Izogibaj se pogovorom o šefu, pazi, da se ne boš vpletala v pisne debate o službi, ker se ti lahko hitro zgodi, da boš tudi ti česa kriva. A vseeno ohrani svoj ponos, ko bo prišlo do tega, da boš ti 'na tapeti', pa le povej svoje o dopustu in lenarjenju drugih. Ne oziraj se na to, kaj kdo počne, ti oddelaj svoje, ko bo prišel čas dopustov, pa lepo povej šefu od kdaj do kdaj te ne bo. Da ne moreš iti, ti ne sme reči, saj je to tvoja pravica. Če bodo kršene tvoje pravice in se boš počutila vse bolj ujeto in pod stresom, potem pa pogum v roke in si najdi drugo službo. Drugače pač žal ne bo nikoli bolje.

Helena, 40 let

Drastični ukrepi

V bistvu ste se znašli v šolskem primeru negativnega delovnega okolja in glede na predstavljene razmere vam ne morem ponuditi odgovora, ki bi ga radi slišali. Bolje namreč ne bo, dokler bo vodstvo vse počelo narobe in z lastnimi dejanji krepilo slabe prakse v svojem podjetju. Kot pravijo babice, riba smrdi pri glavi in glede na to, da verjetno kaj dosti ne morete vplivati na nadrejene, vidnejših sprememb ne pričakujte. Ena morebitna spodbuda bi bilo mogoče anonimno elektronsko pismo, naslovljeno na vodje podjetja. Druga pa ta, da bi kot kolektiv poudarili ključne težave. Dokler pa se vodstvo ne strezni in ostaja slepo na dogajanje v lastni firmi, bo ostalo tako, kot je.

Tim, 39 let

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri