Neža Bračič: "Sem pristašica dojenja in si iskreno ne predstavljam, da ne bi dojila!"

Neža Bračič: "Sem pristašica dojenja in si iskreno ne predstavljam, da ne bi dojila!" (foto: Petra Nuzdorfer) Petra Nuzdorfer
Vir: Lady
17. 2. 2017

Lepa soseda Neža Bračič že več kot mesec dni uživa kot mamica dveh otrok, saj je njen sinček Timon upihnil prvo mini svečko. Plavolaska je presrečna in prizna, da z besedami težko opiše, kako zelo jo materinstvo iz dneva v dan bolj izpolnjuje.

Neža, ki ima doma skoraj dvoletno deklico Zalo, se je hitro znašla tudi pri fantku in tokrat še bolj uživa, saj materinstvo doživlja že drugič. "Sicer pa ni neke razlike po pravici povedano, tudi previjanje je bolj enostavno kot pri punčkah, je manj dela," je povedala v smehu in priznala, da je celo nosečnost poslušala komentarje v smislu, naj se pripravi na manj pridnega otroka, kot je Zala. "No, midva z možem imava, izgleda, izjemno srečo ali pa delava noro pridne otroke, saj sta oba neproblematična in zadovoljna otroka. Timon je zame popoln, kot je verjetno vsak otrok svojemu staršu. Spi in se doji, v času, ko je buden, pa radovedno opazuje okolico. Ko je dopolnil prvi mesec, pa nas je že razveselil s podarjanjem prvih pristnih nasmeškov," je razneženo povedala mlada mamica, ki s sinčkom vsak dan uživa v čudovitem spoznavnem obdobju. "Večino dneva prespi, pokonci je morda dve uri na dan. Ponoči pa se le podoji in zaspi nazaj. Obožujeva tudi vozičkanje, nadihava se svežega zraka, Timona pa nežno zibanje in tresenje še hitreje uspavata v globok spanec," nam je zaupala.

Sočustvujem z mamicami

Marsikatera mlada mamica se s težavo spopada z dojenjem, a to ne velja za lepo plavolasko. "Sem pristašica dojenja in si iskreno ne predstavljam, da ne bi dojila, saj je to največ, kar lahko daš otroku. Priznam, da postanem nervozna, ko poslušam mamice, češ dojila pa res ne bom, grozno boli, prsi se povesijo, nimaš nič od življenja in druge neboluze. Sočustvujem z mamicami, ki žal ne morejo dojiti iz zdravstvenih razlogov, saj so to res posebni trenutki med mamo in otrokom, ki jih sama ne bi menjala za nič na svetu. Zalo sem dojila leto in pol, je izjemno zdrava deklica, prepričana pa sem, da naju s Timonom čaka podobna zgodba," je ponosno razkrila svojo izkušnjo z dojenjem. To je hkrati koristno tudi za mamice, saj se nosečniški kilogrami še hitreje topijo. "Kilogramom po prvi nosečnosti nisem posvečala posebne pozornosti, saj sem dojila. Tudi tokrat o hujšanju ne bom razmišljala, vsaj dokler bom dojila, saj je zdravje otroka veliko bolj pomembno kot moj trenutni videz. Večino kilogramov sem v letu in pol izgubila, vendar časa za hujšanje niti ni bilo, saj sem znova zanosila. Se bom pa s hujšanjem ukvarjala, ko zaključim z dojenjem, če bo potrebno," je povedala Neža.

Skrbna starejša sestrica

Navdušenja nad novim članom družine ne skriva niti starejša sestrica Zala, ki je bratca sprejela še bolje, kot je Neža pričakovala. "Nora je nanj! Prva stvar, ko pride iz vrtca, je, da teče k njemu in ga poljubčka. Čez dan ga večkrat želi pestovati, zelo rada pa mu poje pesmice. Timon ima res pozorno sestrico, z veseljem ju opazujem," razneženo pove mamica dveh otrok. "Vedno sem govorila, da bi rada imela dva otroka. Zadnje čase pa sem se zalotila, kako sem nekajkrat pripomnila, da če bi bili otroci tako pridni, kot je Zala, bi lahko imela tri. Bomo videli, kako bo, trenutno je kar naporno. Kako bo čez nekaj let, pa se pustimo presenetiti," je še dodala 32-letnica.

Barbara Majič