Ni božiča brez okrašenega drevesa!

22. 12. 2017 | Vir: Jana
Deli
Ni božiča brez okrašenega drevesa! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Med božičnimi prazniki je v središču pozornosti božično drevo, okrašeno z okraski rdeče barve, ki ji letos sledijo pastelno rožnati vintidž odtenki.

Zimzeleno drevo je že od nekdaj simbol življenja, božično drevo, brez katerega si danes ne moremo predstavljati božiča, pa je mlada šega. Šele v 18. stoletju so zimzelena drevesa začeli krasiti v nemških mestih. Od tam se je navada širila. Starejši ljudje zelo dobro razumejo, da so advent, božič in novo leto trije prazniki; božično praznovanje je povsem drugačno kot novoletna zabava. Božič je težek, poln smrečja in zelenja ter simbolizira zimsko obdobje, novo leto pa med cvetličarji označuje konec zime. Prvega januarja božične zvezde niso več primerne za okrasitev, saj ljudje že pričakujejo teloh, narcise in tulipane.

Klasična okrasitev

Božični okras v klasičnem slogu je predvsem v rdeči in zlati barvi, ki se lepo ujemata z zelenimi smrekovimi vejami. Veliko elementov je izdelanih iz naravnih materialov ali jih lahko naberete na vrtu ali v gozdu. Slamnate zvezde, sveče iz čebeljega voska ali jelkovi storži krasijo mnoge klasično oblikovane vence, aranžmaje ali božična drevesa. Tudi posušene pomarančne lupine, lešniki, nageljnove žbice, zvezdasti janež in cimetove palčke lahko dobro kombinirate v božičnih aranžmajih. Drevesni okrasi in krogle večinoma kažejo nostalgične motive, kot so angelčki in Miklavži ali se opirajo na biblijsko božično zgodbo. Jaslice so nepogrešljive že od nekdaj.

Božične barve

Poleg klasičnih božičnih barv rdeče in zlate je zdaj veliko novih barv, ki jih lahko uporabite za božično okrasitev. Topli pastelni, bakreni in zemeljski odtenki, elegantna srebrna ali snežno bela ter naravna zelena in modra obogatijo praznično barvno paleto. Ekstravagantna temno modra in turkizna se pojavljata na vse več okrasnih elementih in božičnih kroglah ter poskrbita za sveže poudarke v temni zimi. Ljubitelji nežnih pastelnih odtenkov ter temno vijoličaste in črne barve se prav tako lahko popolnoma izživijo.

Ni božiča  brez okrašenega drevesa

Naravni materiali

Božična okrasitev ne more biti brez naravnih materialov. V šopkih, aranžmajih ali vencih so vsako leto pretežno posušene oblike, lotosovi beti, divje lilije ali soplodja ambrovca. Tudi venci in aranžmaji so iz običajnih zimzelenih vej in pogosto jih lahko narežete na lastnem vrtu. Smreke, jelke, bori ali veje bodike, okrašene z jagodami, ali bela omela se vedno najdejo doma.

Ni božiča  brez okrašenega drevesa

Živalski motivi

Čeprav se težišče z leti spreminja, so živalski motivi skorajda nujni v božični dekoraciji. Nežne srne, jeleni, severni jeleni (z rdečim nosom ali brez njega) ter klasične vprege volov in oslov so obstajali že od nekdaj. Po novem je mogoče dobiti tudi aktualne živalske trende v božični podobi. Psi, mačke ali ptiči in zadnja leta zelo priljubljene sove: ponudba se je bistveno razširila. Tudi eksotični flamingi, lenivci ali pravljična bitja spadajo k božiču. Samorogi in vile prav tako krasijo krogle, sveče in namizne prte.

Drevesni okraski

Seveda obstajajo trendi tudi pri okrasnih kroglah za božično drevo in že zdavnaj niso na voljo le v rdeči, zlati ali iz stekla s klasičnimi božičnimi motivi. Na voljo so številne nenavadne steklene krogle, v katere so vdelane veje, biseri, majhna božiča drevesa ali božične figure. Tudi krogle z nenavadno površino so lepe na drevesu. Lakiranja in barve v različnih odtenkih zaokrožujejo ponudbo. Krogle LED poleg sveč ali svetlobnih verig skrbijo za dodatno osvetlitev. Obeski, figure, slamnate zvezde in drugi okraski so najrazličnejših barv in oblik. Kar se tiče drevesnih okraskov, svoji domišljiji lahko pustite prosto pot – lahko so klasični ali moderni, nostalgični ali v slogu Vojne zvezd, razigrani ali nori.

Besedilo: Jasna Milinković // Fotografije: Shutterstock

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk