Ni nujno, da je zdrava hrana tudi draga!

Ni nujno, da je zdrava hrana tudi draga! (foto: shutterstock) shutterstock
Vir: Jana
8. 5. 2017

Mantra, da je zdrava hrana draga, je vse preveč vtisnjena v naše možgane. Tokrat smo izbrali nekaj vrst zelenjave, ki je nadvse zdrava in zelo poceni.

Čebula vsebuje kar nekaj antioksidantov, ki nas varujejo pred srčno-žilnimi boleznimi, diabetesom tipa 2 in nekaterimi vrstami raka. Ker kilogram lahko dobite že za 0,40 EUR, jo poleg tega, da jo dodajate v jedi kot začimbo, kdaj pripravite tudi v glavni vlogi (npr. čebulna juha, pita, polnjena čebula ...).

Paradižnik v pločevinkah vsebuje veliko vitamina C, vitamine kompleksa B, vitamine A, E in K, nekaj mineralov v sledeh ter neprecenljiv antioksidant likopen. Uživanje paradižnika znižuje slabi LDL-holesterol in krvni tlak ter nas varuje pred nekaterimi oblikami raka. Cene se začnejo že pri 0,40 EUR in tudi ekološke različice redko presežejo 1,20 EUR na pločevinko.

Korenje je eden od najboljših virov betakarotena in vitamina A, poleg tega je dober vir vlaknin, vitaminov C in K, kalija in mangana. Uživanje korenja, surovega ali kuhanega, znižuje tveganje za določene vrste raka, med njimi raka prostate in želodca. Cena za kilogram korenja se giblje okoli 0,80 EUR.

Zelje in druge križnice bi morale biti pogosto na naših jedilnikih, saj nas varujejo pred določenimi vrstami raka, zelje pa tudi zmanjšuje tveganje za srčno-žilna obolenja. Vsebuje veliko vitaminov C in K, nekaj vitaminom B-kompleksa in mineralov v sledeh. Za kilogram boste odšteli okoli 0,60 EUR.

Vložene stročnice so poceni način, da v svojo prehrano vnesemo nekaj dodatnih beljakovin. Cene se sicer nekoliko razlikujejo od vrste do vrste, a začnejo se že pri 0,60 EUR za pločevinko. Stročnice so bogate z vlakninami, različnimi vitamini, železom, magnezijem in kalijem. Znižujejo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni in diabetesa, znižujejo holesterol in uravnavajo krvni sladkor.

Suha leča, s ceno okoli 6 EUR na kilogram, na prvi pogled ni videti poceni, a to je dovolj za kar 14 porcij. Leča je bogata z folno kislino, železom, bakrom in manganom. Poleg tega vsebuje dobršno porcijo beljakovin in vlaknin, ki nas nasitijo za dlje časa. Antioksidanti v leči preprečujejo vnetne procese v celicah in znižujejo tveganje za nastanek diabetesa in raka. Uživanje leče pa ima tudi ugoden učinek na krvni tlak in holesterol. Skuhajte jo kot prilogo, namesto riža ali testenin, z njo pa lahko obogatite tudi različne juhe in solate.