Ni vam treba shujšati, da bi bili bolj zdravi, kaže študija iz Harvarda

21. 6. 2025
Ni vam treba shujšati, da bi bili bolj zdravi, kaže študija iz Harvarda (foto: profimedia)
profimedia

Zdrava prehrana lahko znatno izboljša presnovno zdravje tudi brez izgube teže. 

Nova raziskava šole za javno zdravje Harvard T.H. Chan in univerze Ben Gurion v Izraelu razkriva, da skoraj tretjina ljudi, ki so se držali zdrave prehrane, ni izgubila teže, vendar so kljub temu opazili impresivne izboljšave zdravja.

Tudi brez izgube kilogramov so udeleženci študije občutili ključne koristi za svoje kardiometabolno zdravje. Te so vključevale višje ravni HDL holesterola (pogosto imenovanega 'dober' holesterol), nižje ravni leptina (hormona, ki spodbuja lakoto) in manj visceralne maščobe, ki je globoka trebušna maščoba, ki lahko obdaja vitalne organe.

"Navajeni smo enačiti izgubo teže z zdravjem, zato so posamezniki, ki so rezistentni pri hujšanju, pogosto označeni kot neuspehi," je dejala vodilna avtorica Anat Yaskolka Meir, podoktorska raziskovalka na oddelku za epidemiologijo na šoli za javno zdravje Harvard Chan. "Naše ugotovitve spreminjajo definicijo kliničnega uspeha. Ljudje, ki ne shujšajo, lahko izboljšajo svoj metabolizem in zmanjšajo dolgoročno tveganje za bolezni. To je sporočilo upanja, ne neuspeha."

Neuvidevno prehitel kolono, nato mu je tovornjakar dal lekcijo, ki je ne bo pozabil

Študija je bila nedavno objavljena v European Journal of Preventive Cardiology.

Raznolike diete in udeleženci

Za izvedbo študije so raziskovalci spremljali 761 ljudi, ki so imeli abdominalno debelost, in sodelovali v treh obsežnih prehranskih preskušanjih na delovnem mestu.

Ti udeleženci so se z veliko predanostjo držali zdrave prehrane in so ves čas prejemali podrobne presnovne ocene. Vsak udeleženec je bil naključno dodeljen enemu od več prehranskih načrtov, vključno z dieto z nizko vsebnostjo maščob, nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, mediteransko ali zeleno-mediteransko dieto. Te načrte so upoštevali od 18 do 24 mesecev, kar je znanstvenikom omogočilo opazovanje dolgoročnih sprememb v telesni teži in presnovnem zdravju.

Študija je pokazala, da je v vseh kliničnih preskušanjih in vseh dietah:

  • 36 % udeležencev izgubilo več kot 5 % svoje začetne telesne teže (kar velja za klinično pomembno izgubo teže),
  • 36 % jih je izgubilo do 5 % telesne teže,
  • 28 % jih ni izgubilo teže ali pa so celo pridobili nekaj teže in so bili ocenjeni kot odporni na izgubo teže.

Ugotovili so, da je bila izguba teže (na splošno) povezana z različnimi izboljšavami zdravja: Raziskovalci so izračunali, da je bil vsak izgubljeni kilogram povezan z 1,44-odstotnim povečanjem HDL holesterola, 1,37-odstotnim zmanjšanjem trigliceridov, 2,46-odstotnim padcem insulina, 2,79-odstotnim padcem leptina in 0,49-odstotnim zmanjšanjem maščobe v jetrih, skupaj z znižanjem krvnega tlaka in jetrnih encimov.

Ni vse v izgubi kilogramov

Študija pa je tudi ugotovila, da so udeleženci, ki so bili odporni na spremembo teže – to so bili običajno starejši in/ali ženske -, pokazali številne enake izboljšave.

Imeli so več dobrega holesterola; nižje ravni leptina, kar je vodilo do manjše lakote; in manj škodljive visceralne maščobe.

"To so globoke presnovne spremembe z resničnimi kardiometabolnimi posledicami," je dejala Yaskolka Meir. "Naša študija je pokazala, da zdrava prehrana deluje, tudi če se teža ne spremeni."

Raziskovalci so uporabili tudi najsodobnejša 'omic' orodja (ta so specializirana za raziskave na področju genomike, proteomike, metabolomike ipd.) in odkrili 12 specifičnih mest metilacije DNK, ki močno napovedujejo dolgoročno izgubo teže.

"Ta nova ugotovitev kaže, da so nekateri ljudje morda biološko programirani, da se različno odzivajo na isto prehrano," je dejala ustrezna avtorica Iris Shai, glavna raziskovalka prehranskih preskušanj in izredna profesorica prehrane na Harvard Chan School. "Ne gre le za moč volje ali disciplino – gre za biologijo. In zdaj se bližamo razumevanju tega."

Študija je imela nekaj omejitev, in sicer, da je bila večina udeležencev moških. Raziskovalci so opozorili, da bi se morale prihodnje podobne študije osredotočiti na ženske.

Povzeto po SciTechDaily