Nick Ortner (Tapkanje): »Ko zatiramo neprijetne občutke, se zapremo tudi za prijetne!«

Nick Ortner (Tapkanje): »Ko zatiramo neprijetne občutke, se zapremo tudi za prijetne!« (foto: profimedia) profimedia
24. 2. 2019

»Občutki so občutki in so jezik telesa, kot so misli jezik možganov. Tapkanje pa je zame en tak prijazen most med enim in drugim, saj telo brez možganov ni pametna izbira, možgani brez telesa pa še manj.« - Nick Ortner

So tudi vas, ko ste bili še majhni otroci, opominjali, da prenehate dramatizirati, pretiravati in izsiljevati vsakič, ko ste izrazili kakšno (za okolico) neprijetno čustvo, potem pa vam ’položili na srce’, da se gre pomiriti in se prenehati obnašati kot ’dojenček’? Niste edini. Vsem takšnim napotkom je skupna želja, da postanete manj ’naporni’ za vašo okolico, žal pa je to pomenilo tudi, da prenehate čutiti, kar pač čutite.

Namesto mrtvenja tapkanje!

»Kot da bi bilo človeško čustvovanje ena sama izguba časa, napačno, zgrešeno, sramotno, nepotrebno in celo škodljivo. In kot da bi oni sami, ki so nam dali take komentarje in navodila, uspeli zajeziti in preprečiti svoja lastna neprijetna občutja, kadar so se zgodila. Niso uspeli – ker se zajeziti in preprečiti tega preprosto ne da, kljub najboljšim poskusom,« je jasen Nick Ortner, ustvarjalec in izvršni producent dokumentarnega filma The Tapping Solution ter avtor vodnika Tapkanje za lajšanje bolečin.

Vsi tisti, ki pa vendarle poskušajo neprestano zajeziti, potlačiti in pred seboj skriti svoje neprijetne občutke, se s tem odpirajo za naslednjo nevarnost: nevarnost, da postanejo povsem otopeli.

»Kot da vsi občutki tečejo iz iste pipe in ko jo mukoma uspemo vsaj delno zapreti, da bi se zaščitili pred neprijetnimi občutki, nam presahnejo tudi prijetni,« poudarja Nick Ortner in dodaja: »Bolj ko se branimo svojih lastnih neprijetnih čustev in jih potiskamo v globine, dalj bo trajalo, da izzvenijo in se razpustijo. Neprijetni občutki se nam zalepijo in se v nas zataknejo ter se v nas naselijo prav takrat, ko se jim upiramo in se poskušamo pred njimi zaščititi, po možnosti za vedno.«

Prav nasprotno pa se zgodi, ko samim sebi dovolimo občutiti tudi te občutke. Takrat se z njimi zgodi to, kar jim je bilo v osnovi že v startu namenjeno. Sčasoma se raztopijo, preobrazijo in odtečejo.

čustva

Tudi zato je metoda EFT tako zelo koristna.

»Pomaga nam tako pri zavedanju tega, kaj v dani situaciji čutimo, poleg tega imamo vedno in takoj pri rokah neverjetno preprosto orodje, da to, kar začutimo, tudi takoj in tam raztopimo, odplavimo – odtapkamo. S tapkanjem po končnih točkah telesnih meridianov pomagamo telesu, da ostane pretočno in kot tako ne več predvsem skladišče vseh ujetih in v podzavest potlačenih občutkov od pra-prednikov naprej, seveda pa tudi iz naših trenutnih življenj.«

Učinkovitost tapkanja!

Strokovnjak za zdravljenje kronične bolečine Eric Robins, dr. med., ki je zapisal predgovor h knjigi Tapkanje za lajšanje bolečin, daje Nicku Ortnerju prav. Prav mu daje na podlagi primerov, s katerimi se redno srečuje v svoji praksi.

»K meni so napotili petdesetletnega bolnika, ki je več let trpel zaradi kronične bolečine, pri kateri mu ni mogel pomagati nihče drug. Druga bolnica je pri komaj triintridesetih trpela takšne bolečine, da skoraj ni mogla hoditi. Tretja, enainštiridesetletnica, je čutila tolikšne bolečine v živcih, da so ji zgolj najosnovnejši vsakdanji opravki odvzeli ves čas in energijo.«

Vsi omenjeni pacienti pa so prišli v njegovo ordinacijo z upanjem, da jim bo morda uspel pomagati začutiti vsaj malo olajšanja.

»... odšli pa so navdušeni in brez bolečin – ali pa so vsaj začutili bistveno izboljšanje. Navdušenje je trajalo še več tednov in mesecev, saj niso čutili bolečine ali pa so bile te blage.«

Tem – in številnim drugim – bolnikom je Eric Robins med drugim pomagal prav s tapkanjem, ki ga pri delu z bolniki prakticira že petnajst let. Prav s pomočjo primerov iz lastne prakse je prišel do spoznanja, kako neverjetno učinkovito je lahko tapkanje za lajšanje bolečine.

»Z leti sem ugotovil, da je vztrajna kronična bolečina pogosto povezana z nepredelanimi čustvenimi težavami,« v predgovoru piše zdravnik, ki ve, da je telesna bolečina, o kateri tožijo njegovi bolniki, še kako resnična.

»Na fiziološki ravni na kronično bolečino delujeta dva glavna mehanizma. Prvi je kronična napetost, ki povzroča zakrčenje mišic. Napete mišice so slabše prekrvavljene, zato imajo v tkivu manj kisika. Že to povzroča precejšnjo bolečino. Drugi fiziološki mehanizem, ki povzroča kronično bolečino, je preobčutljivost (hipersenzibilnost) živcev. Če smo nenehno v stanju boj ali beg, se izločajo stresni hormoni, ki močno vplivajo na občutljivost živcev. Pri povečani občutljivosti nas pač vse bolj boli. Tudi vse, kar mislimo in čutimo o svoji bolečini, lahko vpliva na preobčutljivost živcev, saj splošna tesnoba sproži izločanje dodatnih stresnih hormonov in tako se začarani krog sklene.«

Ta gordijski vozel pa je vendarle mogoče presekati, trdi Eric Robins. In pri tem je njegovim bolnikom v pomoč prav tapkanje, s katerim je mogoče odpraviti negativen čustveni naboj tako posameznih dogodkov kot drugih težav iz preteklosti in sedanjosti, možgani pa tako dobijo sporočilo, da lahko varno sprostijo mišice in zmanjšajo občutljivost živcev. Ko se to zgodi (in s pomočjo tapkanja je to resnično mogoče doseči), telo prične okrevati po kronični bolečini.

Priporočamo v branje!

Tapkanje za lajšanje bolečin – Nick Ortner

  • »Opustite dvome, tole dejansko učinkuje. Delal sem z Nickom in s tapkanjem dosegel osupljive rezultate, ki so se pokazali v mojem življenju.« - dr. Wayne D. Dyer

tapkanjeV knjigi Tapkanje za lajšanje bolečin avtor Nick Ortner pred nas polaga načrt, ki nas korak za korakom uči s tapkanjem ali EFT-jem (tehniko za doseganja čustvene svobode) zmanjševati ali odstranjevati kronično bolečino. Z navedbo znanstvenih raziskav okrog bolečine, stresa in tapkanja nam odpira oči za to, kako zelo močno je lahko tapkanje, potem pa opiše metode in nasvete, kako se lotiti odpravljanja bolečine na kratek in dolgi rok. Nick nas vodi po poti, ki se začne na površini – tapkanje, ki se ukvarja s samo bolečino – in preide h globljim težavam, ki pogosto vplivajo na bolečino.

S preprostimi navodili za tapkanje in vajami vam Nick pomaga ozdraviti čustveno bolečino in prepričanja iz ozadja, zaradi katerih ljudje pogosto obtičijo. Prav tako spregovori o temah, z akatere si morda ne bi mislili, da so povezane s kronično bolečino: postavljanje meja, obvladovanje strupenih odnosov, spoznanje moči, ki jo ima diagnoza, predelovanje jeze.

Morda vas bo na tem mestu zanimalo tudi:

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri