Nika Kovač: Naj spolno nasilje ne ostane preslišano!

Nika Kovač: Naj  spolno nasilje ne ostane preslišano! (foto: Igor Zaplatil) Igor Zaplatil
Vir: Nova
2. 4. 2018

Inštitut 8. marec je nedavno predstavil svoj novi projekt #JAZTUDI, s katerim so kot val zajeli vso Slovenijo.

Antropologinja Nika Kovač je skupaj s tremi profesoricami in raziskovalkami izpostavila spolno nadlegovanje nad ženskami in jim ponudila možnost deliti svoje zgodbe na spletni strani.

V Sloveniji je Inštitut 8. marec na tiskovni konferenci izpostavil perečo problematiko o spolnem nasilju. "Spolno nadlegovanje ni tako nedolžno, kot se sprva zdi, zato je cilj projekta in kampanje ugotovitev, katere oblike tovrstnega nadlegovanja so definirane kot protizakonite," pove Nika Kovač.

"V kampanji #JAZTUDI želimo, da številne osebe spregovorijo o spolnem nadlegovanju, s katerim so se srečale na različnih področjih. Čeprav je Slovenija formalno gledano ena izmed enakopravnejših držav, se ženske na neformalni ravni soočajo s tovrstnimi pritiski in nadlegovanji. Nadlegovanja in popolnoma neprimernih pritiskov, ki so jih deležne predvsem ženske, je več vrst in o njih se preprosto premalo govori. Ko se zgodijo, se jih pogosto preprosto niti ne zavedamo. Ne govorim o tem, da tovrstnih pritiskov niso deležni tudi moški, zato bomo zbirali zgodbe vseh oseb, a brez sprenevedanja, da v pomembno manjši meri," še doda Nika.

Na spletni strani jaztudi.si se bodo tako zbirale (anonimno ali podpisano) zgodbe o spolnem nadlegovanju in drugih pritiskih, ki so jih deležne predvsem ženske, in jih pozneje analizirali. "Hočemo razumeti širšo sliko, zato nas zanima več dejavnikov: ali so žrtve nasilja revne osebe, kakšno formalno izobrazbo imajo, kje so zaposlene, so v rednem ali pogodbenem delovnem razmerju, koliko so stare. Prav tako pozivamo vse bralke in bralce, da svoje izkušnje z nami delijo na naslovu: zgodbe.jaztudi@gmail.com. Pomembno je, da zgodbe delimo, o njih govorimo in jih pozneje preprečimo."

Besedilo: MMK // Foto: Igor Zaplatil

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri