Nikola Tesla verjel, da ljudje delajo ogromno napako, ko jedo ta živila

24. 5. 2024
Deli
Nikola Tesla verjel, da ljudje delajo ogromno napako, ko jedo ta živila (foto: Profimedia)
Profimedia

Nikola Tesla je zelo pazil na to, kaj je jedel in kako je telovadil, saj je menil, da je pomembno ostati aktiven čim dlje. 

V svoji knjigi "Moji izumi: Avtobiografija Nikole Tesle" je navedel, da običajno zajtrkuje mleko in jajca, kosilo pa je preskakoval, še posebej pa je imel rad zelenjavno juho. 

Tesla je verjel, da je v življenju najpomembnejši začetek, v smislu, da je ključnega pomena pridobiti najpomembnejše navade že v mladosti. "Stanje našega telesa in duha v starosti popolnoma odraža, kako smo preživeli svojo mladost. Skrivnost moje današnje moči in vitalnosti leži v dejstvu, da sem v mladosti, kot bi rekli, živel življenje brez pregreh," je takrat dejal Nikola.

Takšno življenje polno vrlin je bilo nujno za nekoga, ki si je že od mladosti postavljal velike cilje in je vedel, da lahko doseže svoje sanje in dela v pozni starosti le z obvladovanjem svojih strasti in apetita.

To je vključevalo strogo disciplino: "Ne želim nobenega počitka, nobenega prenehanja trdega dela. Če bi ljudje izbrali delo v skladu s svojim temperamentom, bi bila skupna količina sreče na zemlji neizmerno večja," je menil genij, piše kultivisise.net.

Kako je Tesla načrtoval dolgoživost?

"Mnogi so žalostni in depresivni zaradi kratkosti življenja. Sprašujejo se, kakšen smisel ima truditi se za karkoli. Življenje je prekratko, ne moremo živeti dovolj dolgo, da bi dokončali svoje podvige. Ljudje bi lahko znatno podaljšali svoje življenje, če bi se potrudili. Ljudje počnejo toliko stvari, ki tlakujejo njihovo pot do prezgodnje smrti," je poudarjal Tesla.

Resnično, na mnogo načinov delamo sebe neproduktivne. Med drugim tudi s slabo prehrano. "Predvsem jemo preveč, vendar to smo že velikokrat slišali. In jemo napačno vrsto hrane in pijemo napačno vrsto tekočine. Največ škode povzroča prenajedanje in pomanjkanje vadbe, kar ustvarja toksično stanje v telesu in onemogoča odstranjevanje nakopičenih strupov," je verjel srbski znanstvenik.

Tesla je pil veliko vode in mleka ter pazil na svoj želodec. Kaj so bile glavne sestavine njegove prehrane? "Zakaj obremenjevati telo, ki nam služi? Jem dvakrat na dan in se izogibam vsem živilom, ki ustvarjajo kislost. Večina ljudi jé preveč stročnic, ki vsebujejo sečno kislino in druge strupe. Svežo zelenjavo, ribe in meso jem redko in zmerno. Čeprav je ribje meso dobro za možgane, povzroča zelo močno kislo reakcijo zaradi velike količine fosforja. Kislost organizma je naš največji sovražnik v starosti."

Da se izogiba mesu, je Tesla potrdil še v enem intervjuju iz leta 1935: "Izogibam se vsem stimulansom. Skoraj popolnoma se izogibam mesu. Prepričan sem, da bodo kava, čaj in cigarete iz mode v manj kot enem stoletju. Alkohol bo še vedno v uporabi, saj ni stimulans, ampak pravi eliksir življenja," je predvideval Tesla.

Tesla je bil znan po tem, da je skoraj vsakodnevno pil viski. Prav tako je bil velik zagovornik krompirja. "Krompir je odličen in bi ga morali jesti vsak dan. Vsebuje dragocene mineralne soli in ima nevtralizirajoče delovanje."

Tesla je bil tudi velik zagovornik vadbe. "Verjamem, da je treba veliko telovaditi. Vsak dan hodim od osem do deset milj in nikoli ne vzamem taksija ali drugih prevoznih sredstev, če imam čas, da uporabim moč svojih nog. Uporabljam toplo kopel, po kateri se dolgo tuširam s hladno vodo."

Teslin strog dnevni režim doseže vrhunec, ko pridemo do spalnih navad, ki so v nasprotju z opozorili zdravnikov in zdravstvenih organizacij o nujnosti osemurnega spanca vsak dan. "Spanje? Redko kdaj spim. Prihajam iz družine dolgoživih ljudi, ki so znani po tem, da niso veliko spali. Upam, da bom dosegel rekord svojih prednikov in živel vsaj 100 let. Moje nespanje me ne skrbi. Včasih spim eno uro. Občasno, vsakih nekaj mesecev, spim po štiri do pet ur. Nato se zbudim popolnoma napolnjen z energijo, kot baterija. Po takšni noči me nič ne more ustaviti. Takrat čutim ogromno moč. Ni dvoma, da je spanec obnavljajoč, daje življenje, povečuje energijo. Po drugi strani pa ne verjamem, da je nujen za zdravje, še posebej, če je to nekdo, ki po navadi malo spi," je pojasnil slavni znanstvenik.

Pri 77 letih je Tesla govoril takole: "V življenju se nisem počutil bolje. Sem energičen, močan, popolnoma nadzorujem svoj um. Tudi v najboljših letih nisem imel toliko energije, kot jo imam danes. In kar je še pomembneje, za reševanje problemov uporabljam le del energije, ki jo imam, ker sem se naučil, kako jo ohranjati. Nasprotno splošnemu prepričanju postane delo v starosti lažje, če so ljudje dobrega zdravja. V letih so se naučili, kako doseči cilj z uporabo najkrajše poti," je zaključil Tesla daljnega leta 1933.

Preberite še:

Miha Hercog po ločitvi o Saši Lendero govori tisto, kar so mnogi že dolgo vedeli ...

Neee, takole razkošen avto zdaj vozi Nastja Gabor in tukaj so prve fotografije

Neee, je mogoče, da Saša Lendero takole skriva novega srčnega izbranca

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik