Nikoli ne jejte tega, ko ste zboleli: Ta hrana lahko poslabša prehlad

3. 12. 2025
Nikoli ne jejte tega, ko ste zboleli: Ta hrana lahko poslabša prehlad (foto: profimedia)
profimedia

Sezona prehladov in gripe je že v polnem teku, premišljena izbira hrane pa lahko pomembno vpliva na hitrost vašega okrevanja.

"Dobra prehrana med prehladom ali gripo je ključna, saj vašemu telesu zagotavlja energijo, ki jo potrebuje za okrevanje," pojasnjuje Dana Henderson, registrirana dietetičarka in direktorica prehranskih storitev pri L.A. Care Health Plan.

"Hrana zagotavlja kalorije, kalorije pa so energija, ki jo vaše telo potrebuje za boj proti bolezni," dodaja. Priporoča prehrano, bogato z antioksidanti – predvsem sadjem in zelenjavo - ter pitje veliko tekočine.

Vendar strokovnjaki pravijo, da je tisto, česar ne jeste, lahko enako pomembno.

Tukaj je 5 živil in pijač, ki lahko poslabšajo vaše simptome, ko ste bolni. 

1. Pekoča in začinjena hrana

Dokler se popolnoma ne pozdravite, je dobro zmanjšati vnos soli in začimb, svetuje dr. Nil Patel, družinski zdravnik v bolnišnici Providence St. Joseph v okrožju Orange, Kalifornija.

Melodiji, ki ju pozna vsak: ali veste, kako ju pravilno uporabiti?

"Zelo začinjena hrana lahko razdraži prebavni sistem, kar lahko poslabša drisko ali druge simptome bolezni," pravi. 

2. Kofein

Če ste vajeni dan začeti s kavo, se vam ideja, da bi jo izpustili, medtem ko ste bolni, lahko zdi nepredstavljiva. A Hendersonova razlaga, da bi vam to lahko pomagalo hitreje okrevati.

Kofein lahko moti spanec, ki je ključen za imunski sistem, poleg tega pa deluje kot diuretik - to pomeni, da lahko poslabša dehidracijo, ki je pogosta pri prehladu in gripi. 

3. Alkohol

Tako kot kofein tudi alkohol dehidrira telo in lahko upočasni celjenje ter povzroči bolečine v mišicah, poudarja Patel. Tudi če se počutite bolje in bi radi popili nekaj s prijatelji, strokovnjaki svetujejo, da počakate, dokler povsem ne okrevate.

"Dehidracija je lahko resna in lahko vodi do hospitalizacije," opozarja zdravnik. 

4. Mastna hrana

Mastna in ocvrta hrana ter hrana z visoko vsebnostjo nasičenih maščob zahteva veliko energije in vode za prebavo.

"To telesu jemlje energijo, ki bi jo sicer porabilo za imunski sistem," pojasnjuje Patel. Poleg tega lahko takšna hrana spodbuja vnetne procese in poslabša simptome, kot sta zamašen nos ali boleče grlo, dodaja Hendersonova. 

5. Sladkor

Sladoled lahko začasno ublaži boleče grlo, vendar predelani sladkorji dejansko poslabšajo simptome.

"Sladka hrana lahko začasno poveča vnetje, zaradi česar sta zamašenost in bolečina v grlu še neprijetnejši, obenem pa lahko delno oslabi vaš imunski odziv," pravi Hendersonova.

Vir: B92

Preberite si tudi: Olja iz ribje konzerve ne bi smeli zavreči - ko boste izvedeli zakaj, tega ne boste več počeli