Zanimivosti Promocijsko sporočilo

Nikoli ne uganete, od kod naj bi v resnici izvirali ČEVAPČIČI!

1. 2. 2024
Deli
Nikoli ne uganete, od kod naj bi v resnici izvirali ČEVAPČIČI! (foto: Profimedia)
Profimedia

Na kaj najprej pomislite ob besedni zvezi balkanska kuhinja? Če je vaš odgovor ‘na čevapčiče’, imamo za vas kar nekaj presenečenj! 

Najbrž ga ni slovenskega piknika, na katerem se na žaru ne bi znašli čevapčiči. Ti svaljki iz mletega mesa z dodanimi začimbami imajo ob tovrstnih dogodkih skorajda zvezdniški status. Zasluženo, saj se lahko pohvalijo z zgodovino, ki jim jo zavida marsikatera jed.

Od kod izvirajo čevapčiči?

Čevapčiči veljajo za gastronomski simbol Balkana, a njihova zgodovino sega precej dlje v preteklost, v povsem drug del sveta. Beseda 'čevapčič' je namreč pomanjševalnica besede 'čevap', ta pa ima isti izvor kot beseda 'kebab'.

Promocijsko gradivo

Čeprav nekateri viri čevapčičem podobne jedi postavljajo v čas pred štiri tisoč leti na ozemlje Kitajske, pa je koren besede čevap je perzijskega porekla in pomeni 'pečeno meso'. Upravičeno je torej trditi, da so čevape poznali še stoletja pred našim štetjem, kar potrjujejo tudi umetniška dela iz časa Stare Grčije. Celo Homer je v svojih epih Iliadi in Odiseji pisal o »jedi v obliki obeliska«.

Na področje Balkana naj bi čevapčiče prinesli Turki v času svoje vladavine na tem področju. Imenovali so jih šiš kebab in še danes veljajo za eno od priljubljenih jedi v turškem okolju. Turški šiš kebab je v podolgovato klobaso oblikovano mleto meso različnih vrst (govedina, svinjina ali piščanec), ki ga nataknejo na lesene palčke in spečejo na žaru.

Iz Turčije v osrčje Balkana

Čevapčiči so se na Balkanu počutili tako domače, da so postali ena najbolj priljubljenih jedi regije ter del kulturne identitete tega območja. O tem, ali gre za srbsko, bosansko, makedonsko ali morda celo romunsko jed, ne bomo razglabljali, saj imajo v vsaki državi svoj recept za to odlično mesno jed, ki pa jo večinoma povsod spremljajo ajvar, čebula in kajmak.

Profimedia

Razlike med čevapi različnega porekla je sicer mogoče opaziti tako v okusu kot tudi obliki. Romuni jim denimo dodajajo sodo bikarbono, Bosanci uporabljajo zgolj junčje meso, Srbi pogosto dodajajo tudi teletino in svinjino ter mleto pekočo papriko.  Razlike je mogoče opaziti tudi v dolžini: v Romuniji in Bolgariji so čevapi v povprečju dolgi 15 cm, v Srbiji 10 cm in v Bosni 5 cm.

Čevapi so že zdavnaj prešli meje Balkana in danes so, zahvaljujoč balkanskim skupnostim, znani po vsem svetu. A najbolj priljubljeni so še vedno 'doma'. Bosna in Hercegovina je celo postavila svetovni rekord v najdaljši vrsti čevapčičev. Med dogodkom z imenom "Sarajevo Ćevap Festival" leta 2012 so postavili vrsto čevapčičev dolgo 804 metrov!

Slovenci obožujemo čevape

Tudi v Sloveniji so čevapi izjemno priljubljena jed – ne le poleti v času piknikov, temveč skozi vse leto. V njihovih okusih in sočnosti uživamo že od 60. let prejšnjega stoletja, torej z obdobja po drugi svetovni vojni. Prve čevapčiče naj bi stregli leta 1964 na Gospodarskem razstavišču, njihova priljubljenost pa je z leti naraščala in se iz mest širila na vasi.

Promocijsko gradivo

Danes lahko porcijo čevapčičev naročite v skorajda vsaki gostilni in restavraciji, a če si želite uživati v okusu originalnih sarajevskih čevapov, se splača obiskati novo restavracijo "CeWapi" na Cankarjevi cesti 6, v središču Ljubljane. Gre za že tretjo restavracijo velike skupine "Walter BBQ", ki že dve desetletji deluje na trgu Srbije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, v zadnjem času pa tudi v Sloveniji in Avstriji.  

V Ljubljani ste se z dobrotami Balkana še do pred kratkim lahko mastili v restavracijah "CeWapi" v BTC City Parku ter Supernovi Rudnik, sedaj pa so vam pravi sarajevski čevapi ter druge balkanske specialitete na voljo tudi v središču mesta - v novi restavraciji "CeWapi" na Cankarjevi cesti 6.  

Promocijsko gradivo

Zakaj so ti čevapi nekaj posebnega?  

"CeWapi" je popoln kraj za gurmane, ki si želijo na vsakem krožniku doživeti edinstveno kombinacijo tradicije in modernega šarma. Njihova ponudba obsega vse od okusnih zajtrkov in različnih balkanskih specialitet iz najkakovostnejšega mesa, pa do skrbno izbranih prilog in balkanskih solat: od šopske do turšije, da o pečenih paprikah niti ne izgubljamo besed. Za piko na i si lahko privoščite še sladko baklavo, tulumbo ali kakšno drugo izjemno sladico, s katero boste lepo zaokrožili popolno balkansko kulinarično izkušnjo.  

Profimedia

A kljub izvrstnim pleskavicam na kajmaku, biftku, telečjim jetrcrm in piščančjim krpicam, so zvezda ponudbe še vedno tisti pravi sarajevski čevapčiči. Narejeni iz 100-odstotno junčjega mesa s somunom, kajmakom in čebulo. Skrbna izbira surovin, uporaba najsodobnejših tehnologij in predanost ohranjanju pristnega okusa lokalne kuhinje naredijo te čevapčiče nenadomestljive, zato so čevapčiči Walter vsekakor nekaj, kar preprosto morate poskusiti.  

Za piko na i poskrbi izjemen ambient  

Ob tem velja poudariti tudi, da je restavracija "CeWapi" več kot le restavracija za kakovostno obedovanje - je doživetje okusa, tradicije in ljubezni do hrane. Je še eno izjemno mesto za uživanje v tradicionalnih balkanskih specialitetah, obenem pa pomemben prispevek h kulturni in kulinarični podobi naše prestolnice ter bogastvu balkanske kulinarične tradicije.  

 

Promocijsko gradivo