Nina Štajner: Želela je imeti kreativni poklic

Nina Štajner: Želela je imeti kreativni poklic (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
Vir: Jana
28. 11. 2016

Nina je že kot otrok rada risala, a o tem, da je nadarjena, nikoli ni razmišljala, prav tako si ni mislila, da se bo z ilustracijami preživljala.

Kdaj ste prepoznali svojo nadarjenost za risanje?

Bolj kot to, da bi bila nadarjen umetnik, sem si želela kreativnega poklica, kot je grafično oblikovanje. Biti ilustrator se mi je zdelo tako nedosegljivo in neoprijemljivo, ker te vsi opozarjajo, kako je kot umetnik težko živeti. Ampak med študijem vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje sem bolj razvila veselje do risanja in manj do grafičnega oblikovanja. Naloge sem poskušala reševati z ljubkimi ilustracijami. Po eni strani zato, ker takrat še nisem znala uporabljati računalniških programov za oblikovanje, po drugi strani pa sem morala reševati stvari po svoje. In že med študijem so me najemali za projekte, večinoma zaradi ilustracij, po študiju pa sploh delam samo še to – ilustriram.

Kateri so vaši najljubši motivi?

Živali in naravni motivi, kot so listki in rožice. Ko rišem živali, uživam v detajlih, ker moram res paziti, kako bom kaj narisala. In takrat ne mislim na nič drugega. Pri rožicah pa se sprostim, ker je veliko ponavljajočih se elementov.

Diplomirali ste iz grafičnega oblikovanja. Se vam zdi, da digitalna ilustracija izpodriva klasično?

Zdi se mi, da je dovolj prostora za oba pristopa. Klasična ilustracija ima svoj šarm, ampak pri digitalni je krasno, ker je možnosti za nadaljnje ustvarjanje več, sploh na področju iger, aplikacij in animacij. Ne zdi se mi, da bi bila ena več vredna ali močnejša.

V katero smer se nagibate vi?

Osebno imam raje ročni stil, ker mi je vizualno bolj blizu. Delam z vodenkami, gvaši in barvicami, včasih tudi s črnilom. Ampak rada sprejmem tudi projekte, kjer moram ilustrirati digitalno. Včasih sem zato še bolj pogumna in drzna, ker lahko stvari za nazaj popravljam, shranjujem različne verzije, kar je pri klasični ilustraciji težje.

Na kakšnih izdelkih najraje vidite lastne ilustracije?

Najraje na papirnih izdelkih, zabava me tudi, ko jih vidim kot vzorec na blagu ali kot značke. Ne zanima me toliko ilustracija kot 'slika', ki se nekam obesi, bolj me zanima, kaj bi ljudem prišlo prav, kaj bi jim polepšalo vsakdan v obliki predmetov. Omejitev za zdaj ne vidim, ker je možnosti ogromno. Kljub vsemu pa bi se rada usmerila v papirne izdelke – zavijalne papirje, blokce, notesnike, koledarje, voščilnice, čestitke, stenske nalepke in podobne papirne predmete. Zdi se mi, da so papirni izdelki dobra kombinacija dizajna in ilustracije. Oboje me zanima in veseli.

Pred kratkim ste predstavili omejeno serijo priponk z ljubkimi živalmi. Kaj vas je pripeljalo do uresničitve te ideje?

V tujini so priponke že nekaj časa 'in'. Ker sem želela imeti svoje motive kot značke, sem na spletu pogledala, kakšne so možnosti. Ko sem našla proizvajalca, sem imela značke v nekaj dneh v proizvodnji. Nisem se preveč obotavljala, ker sem vedela, da to moram narediti. Sem pa tudi vse značke precej hitro razprodala, tako da že nastajajo nove, malo drugačne.

Izdali ste tudi pobarvanko za odrasle. Boste ostali samo pri eni ali lahko pričakujemo nadaljevanje?

Nadaljevanje najverjetneje bo. V spletni trgovinici še vedno prodam precej pobarvank, tako da sem razmišljala o ponatisu ali novi različici. Ker sem od lani tudi nekoliko likovno napredovala, sem se odločila, da bom narisala novo.

Kam prodate največ izdelkov?

V Ameriko gre okoli 70 odstotkov, saj imam na družbenih omrežjih največ sledilcev iz Amerike, preostalo se proda po Evropi. Zdi se mi, da v Sloveniji zame ne ve veliko ljudi, mogoče se tudi sama ne izpostavljam toliko, saj se ne prijavljam na bienale ilustracije in nimam razstav. Ta trenutek mi to ustreza, ker sem dobila občutek, da so projekti tu res premalo plačani ali pa so ljudje hoteli, da delam brezplačno. Kar pa ne gre. Če se preživljaš kot ilustrator, imaš svoje podjetje in enake obveznosti kot vsi drugi. In to zame ni konjiček, ampak služba.

Kakšni so vaši načrti za naprej?

S prijateljico delava projekt s stenskimi nalepkami za otroške sobice z mojimi ilustracijami. Si pa želim čim več ustvarjati in skrbeti, da bodo izpod mojih rok nastajali kakovostni izdelki, ki bodo ljudem lepšali dneve.

Besedilo: Metka Pravst // Fotografije: Osebni Arhivi