Nizozemci so najbolje pripravljeni na samovozeča vozila, Slovenije ni na seznamu 25

Nizozemci so najbolje pripravljeni na samovozeča vozila, Slovenije ni na seznamu  25 (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 3. 2019

Na razširjeno uporabo samovozečih vozil je po ugotovitvah raziskave družbe KPMG najbolje pripravljena Nizozemska. Na drugo mesto se je uvrstil Singapur, na tretje pa Norveška. Vse obravnavane države so v primerjavi z lanskim letom dosegle napredek. Slovenije na seznamu 25 najbolje pripravljenih držav ni.

KPMG je pri oblikovanju lestvice upoštevala razvitost infrastrukture, politični in zakonodajni okvir, stanje na področju tehnologije in inovacij ter odnos potrošnikov do avtonomnih vozil, so sporočili iz družbe.

Prvo deseterico sestavljajo še ZDA, Švedska, Finska, Velika Britanija, Nemčija, Združeni arabski emirati in Japonska. V lanski, prvi raziskavi, sta bila na vrhu prav tako Nizozemska in Singapur, podatki za Norveško pa lani niso bili na voljo. Tudi na preostalih mestih deseterice v primerjavi z lani ni bistvenih sprememb.

KPMG med razlogi za uspeh Nizozemske navaja že delujoče omrežje avtonomnih tovornih vozil, ki prevažajo cvetje od Amsterdama, Antwerpna in Rotterdama do Porurja. V Singapurju, pomembnem središču tehnoloških inovacij, pa so v sodelovanju z vodilno univerzo ustvarili testno mesto s semaforji, avtobusnimi postajami, nebotičniki in strojem za umeten dež, kjer preizkušajo vozila brez voznikov.

Kot so še ugotovili v raziskavi, vlade nekaterih držav prednostno obravnavajo posodobitev prevoza ter sprejemajo ukrepe, ki upoštevajo dejanski vpliv samovozečih avtomobilov in tovornjakov. 

Priporočamo