Njegovo visočanstvo - krof: Se hočete izogniti cvrtju? Tu je recept za nemastne, odlične krofe iz pečice!

29. 1. 2024
Deli
Njegovo visočanstvo - krof: Se hočete izogniti cvrtju? Tu je recept za nemastne, odlične krofe iz pečice! (foto: Profimedia)
Profimedia

V pustnem času številnim zadišijo sveži krofi, a se jim raje izognejo prav zaradi tega, ker so ocvrti v olju. No, lahko jih spečemo tudi v pečici - in niso zato nič manj okusni.

Zgolj precej manj mastni so. Okusne, slastne kepe testa, polnjenega z marmelado ali čokolado (pa tudi z vaniljevo kremo) so nekaj, čemur se je še posebej v pustnem času težko odpovedati ali pa se jim izogniti.

Zato smo malce pobrskali po receptih in odkrili takega, ki bo kot nalašč za ljudi, ki se izogibajo ocvrti, mastni hrani. Gre za odlične krofe, ki jih spečemo v pečici. Hitro so narejeni, njihov okus pa je naravnost božanski in bo zadovoljil še tako zahtevne sladkosnede.

Za krofe boste potrebovali:

  • 40 g svežega kvasa
  • 900 g ostre moke in 100 g mehke moke
  • 4 cela jajca
  • 300 ml jogurta
  • 200 ml vode
  • 150 g sladkorja + 150 g za sladkanje zunanjosti krofov
  • 150 g margarine + 100 g za premaz

Priprava:

V mlačni vodi zmešajte žlico sladkorja in kvas. V posodo dajte ostro moko, jogurt, jajca, ostanek sladkorja, stopljeno margarino in kvasec. S kuhalnico zmešajte sestavine, da nastane lepljivo in mehko testo. Pustite, da vzhaja eno uro. Ko testo vzhaja, z mehko moko posujte delovno površino, nanjo stresite testo in ga počasi ter narahlo premesite.

Delovno površino vnovič potresite z mehko moko in testo razvaljajte na debelino od 1 do 1,5 cm. S kozarcem izrežite kroge testa, krofke pa zlagajte v velik pekač, ki ste ga namazali z margarino. Pazite, da je med krofi dovolj prostora, saj precej narastejo.

Ko ste zložili krofe v pekač, pustite, da stojijo 15 minut - v tem času bodo krofi še malce vzhajali. Prižgite pečico in jo segrejte na 180 stopinj. Potem pekač dajte v pečico in pustite, da se krofi pečejo, dokler ne postanejo zlato rumene barve.

Medtem ko se pečejo, stopite ostanek margarine. Ko so pečeni, jih takoj premažite in potresite s sladkorjem (ali pa z mešanico sladkorja in cimeta). Lahko jih tudi napolnite z nadevom, ki vam je najbolj pri srcu. V tem primeru vam jih ni treba potresti s sladkorjem, saj bodo dovolj sladki. Zraven se najbolj prileže skodelica čaja ali kakav. Dober tek!

Preberite še:

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije