Nobelova nagrada za fiziko trem znanstvenikom iz ZDA za potrditev obstoja gravitacijskih valov

Nobelova nagrada za fiziko trem znanstvenikom iz ZDA za potrditev obstoja gravitacijskih valov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
3. 10. 2017

Nobelovo nagrado za fiziko so letos dobili trije znanstveniki iz ZDA za prvo neposredno potrditev obstoja gravitacijskih valov, in sicer Rainer Weiss, Barry Barish in Kip Thorne, je danes v Stockholmu sporočil inštitut Karolinska.

Gravitacijske valove je leta 1916 v svoji splošni teoriji relativnosti napovedal Albert Einstein. Lani je znanstvenikom, zbranim okrog letošnjih nagrajencev, v detektorju LIGO (Laser Interferometer Gravitional-Wave Observatory) uspelo tudi dokazati obstoj teh valov. Odkritje je obveljalo za senzacijo in so mu že takrat napovedovali Nobelovo nagrado, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Njihovo odkritje je pretreslo svet," je ob objavi imen letošnjih Nobelovih nagrajencev za fiziko dejal vodja švedske kraljeve akademije znanosti Goran K. Hansson, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pionirja Rainer Weiss in Kip S. Thorne sta skupaj z Barryem C. Barishem, znanstvenikom in vodjo, ki je projekt dokončal, poskrbela, da so se štiri desetletja prizadevanj na koncu končala z opazovanjem gravitacijskih valov, je zapisano v sporočilu za javnost Nobelovega odbora za nagrade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nobelovo nagrado spremlja denarna nagrada v vrednosti devetih milijonov švedskih kron (okoli 940.000 evrov). Podelijo jo vsako leto tradicionalno 10. decembra, na obletnico smrti ustanovitelja sklada Nobelovih nagrad Alfreda Nobela.

Lani so Nobelovo nagrado za fiziko prejeli britanski znanstveniki, ki delujejo v ZDA, David J. Thouless, F. Duncan Haldane in J. Michael Kosterlitz, in sicer za teoretske raziskave stanja snovi.