'Nočem imeti otrok' - samozavestna izjava, ki jo družba ne sprejema najbolje!

'Nočem imeti otrok' - samozavestna izjava, ki jo družba ne sprejema najbolje! (foto: Profimedia) Profimedia
Vir: Story
3. 11. 2019

Nove študije kažejo, da se v razvitih deželah vse manj žensk odloča za otroke. Ženske, ki se tako odločijo, so v svoji odločitvi samozavestne, a kot kažejo odzivi, družba tega ne sprejema najbolje.

“Nočem imeti otrok.” Izjava, ki pri marsikomu naleti na nejevernost ali neodobravanje, ko jo izrečete, pa lahko praviloma pričakujete, da boste morali svoje stališče zelo goreče zagovarjati. In ne glede na stališča, ki jih boste podali, bo na koncu najverjetnejši zaključek, da je to samo faza. Da si boste sčasoma premislili. Ženske, ki se zavestno odločijo, da ne želijo imeti otrok, namreč hitro občutijo dejstvo, da družba tudi danes še vedno težko ločuje kontekst ženske in kontekst materinstva.

O tem so letošnje poletje glasneje spregovorili v Avstraliji, ko je nacionalna študija razkrila, da bo v naslednjem desetletju pri njih število parov brez otrok preseglo število parov z otroki. Razlog je nadvse preprost – ženske se vse pogosteje odločajo, da ne želijo imeti otrok. Psihoterapevtka Zoe Krupka je za avstralsko mreži ABC povedala, da je ta odločitev pogosto napačno označena kot sebična, plitka in neodrasla, zato so se podatki pospremili tudi z razlogi, zaradi katerih ženske v razvitih deželah sprejemajo zavestno odločitev, da ne želijo imeti otrok. Predvsem zato, ker vodilni razlogi niti niso to, kar bi morda mislili.

Problematika novih standardov

Na kaj bi najprej pomislili, če vam recimo prijateljica reče, da ne želi imeti otrok? Kaj bi predvideli, da so ključni razlogi za takšno odločitev? Morda bi sklepali, da se ji otroci zdijo previsok strošek. Ali pa, da si ne želi 'pokvariti' telesa. Morda celo, da se ji otrok zdi prevelik zalogaj ob vsem, kar že ima v življenju. Četudi so to morda čisto legitimni razlogi, pa je na vodilnem mestu veliko bolj presenetljiv – ženske se vedno redkeje odločajo za otroke zato, ker so standardi in pričakovanja materinstva postali tako visoki, da so za marsikatero žensko nedosegljivi.

Socialni mediji tu spet igrajo pomembno vlogo, saj se materinstvo na eni strani razkazuje prek idealiziranih podob, na drugi strani pa prek objestnih materialnih standardov, ki starše nevede potiskajo v potrebo po razkazovanju vsega, kar nudijo otrokom (češ, družba me bo videla kot zavidanja vrednega starša, če redno kažem, kam vse peljem otroka in kaj vse mu kupim). Ta zaigrani perfekcionizem starševstva, sploh pa materinstva, je tako začel odvračati ženske od ideje, da bi se sploh kdaj želele podati v to vse bolj tekmovalno vlogo.

Seveda so ženske v anketi navajale tudi druge razloge za svoje odločitve, da se ognejo materinstvu. Nekatere preprosto nikoli niso začutile potrebe po otroku, spet druge so navajale pomanjkanje materinskega instinkta, skrb za zdravje ali pa le to, da želijo ohraniti svojo samostojnost in svobodo. Sta se pa med razlogi znašla tudi problema prekomerne poseljenosti planeta in nevarnih klimatskih sprememb.

Pomembna je sreča

Kakršenkoli je že razlog, da se ženska odloči za življenje brez otrok, pa študija obenem razkriva, da so te ženske dejansko popolnoma samozavestne v svoji odločitvi. A kaj, ko imajo s temi odločitvami težavo vsi drugi. Študija namreč opozarja, da se še vedno nismo znebili kulturnega ideala, ki narekuje, da bi ženska morala stremeti k negovanju in skrbi za naraščaj. Če se odloči, da tega ne želi, pa družba takšnega življenjskega sloga v veliki meri še vedno ne zna v celoti sprejeti kot preproste (in vsem dane) svobode odločanja.

Tako smo, kot zaključujejo avtorji študije, še vedno v začaranem krogu. Čeprav se ugotavlja, da je večina žensk, ki nimajo naraščaja, brez otrok zato, ker so se tako odločile ali pa je to posledica okoliščin (na prvem mestu tu ženske navajajo da preprosto nimajo ustreznega partnerja), se obenem čutijo dolžne, da svojo odločitev ves čas zagovarjajo. Obenem avtorji študije dodajajo, da se ženske brez otrok v družbi čutijo stigmatizirane in socialno izločene, zato bi morali kontekst materinstva začeti proslavljati ne kot edino smiselno odločitev, ampak kot eno od opcij v spektru svobode odločanja. Povedano drugače – odlično je, če se ženska odloči za naraščaj in odlično je tudi, če se ne. Pomembno je le, da se odloči tako, kot veli njena sreča.

Priporočamo

Nova Story že v prodaji

Story