Nova knjižna uspešnica - Robin Sharma: Ob petih vstani in svet ti bo ležal na dlani

Nova knjižna uspešnica - Robin Sharma: Ob petih vstani in svet ti bo ležal na dlani (foto: Učila) Učila
4. 3. 2019

Knjiga Ob 5ih vstani in svet ti bo ležal na dlani je navdihujoča zgodba o dveh običajnih ljudeh, ki si želita – tako kot mi vsi – biti produktivnejša, uspešnejša in bolj umirjena v teh časih digitalnih motenj in prevelike zapletenost.

Robin Sharma je svetovno znan in spoštovan humanitarec, ki ga po vsem svetu cenijo kot enega vodilnih svetovalcev za voditeljstvo in osebnostno rast. Trenutno navdušuje z uspešnico Ob petih vstani in svet ti bo ležal na dlani, ki ji sledijo milijoni po vsem svetu.

V svoji knjigi avtor predstavi koncept vstajanja ob petih zjutraj, saj si želi, da bi imel vsak posameznih zjutraj čas zase in za svojo osebno rast. Jutro bi moralo biti sestavljeno iz 20 minutnih sklopov, v katerih se posameznik posveča zgolj in samo sebi.

Naša jutra so dan danes več ali manj sestavljena iz hitenja, preverjanja elektronske pošte, jutra pa večinoma preživimo v stresu in pomankjanju časa. Sharma zato predlaga, da začnete vstajati ob petih zjutraj in namesto, da bi naprej preverili vsa družabna omrežja in ostale spletne strani, dan začnete s skrbjo zase.

Kakšna naj bi bila torej naša jutra, da bi postali zares uspešni? Od petih zjutraj pa vse do petih in dvajset minut si vzemiti čas za pisanje in meditiranje, ob 5.20 uri sledi planiranje dneva, ki je pred vami, nato pa ob 5.40 uri berite knjige, poslušajte zanimive podcaste ali skušajte oceniti, kako uspešni ste bili v danem jutru. 

"V delu formule 20/20/20, ki je namenjen razmisleku sem uporabil dnevne zapiske in se prebil skozi bolečino ter vso izpustil. Že sama ta veščina je eden od razlogov, da sem večino časa pol navdušenja, hvaležnosti in miru. Zaradi tega sem tudi toliko dosegel. Življenje v preteklosti večini ljudi ukrade toliko enegije. To je krasna razlaga, zakaj je večina tako neproduktivnih," Sharma opisuje v knjige in nadadaljuje.

"Spodbujam vaju tudi, da poiščeta vsaj nekaj trenutnov med drugim delom, med 5.20 in 5.40 za meditacijo. Fascinantni govornik me je naučil, kako se meditira, in to je neverjetno pomagalo moji koncentraciji, samozavesti, uspešnosti in umirjenosti, ki jo čutim, ko vodim posle. Umirjeni uspešneži so najboljši dosežkarji."

"Dotakniti se moramo še tretjega dela formule 20/20/20. Tretji del formule je zasnovan, da vama pomaga vsak dan rasti. Spomnita se miselnosti 2 krat 3: če hočeš podvojiti dohodek in vpliv, potroji naložbo v dve glavni področji, v osebno mojstrstvo in profesionalno sposobnost. Segment od 5.40 do 6.00 je zadnji del zmagovalne ure in čas, ko poglabljamo bazo znanja, povečujemo prodornost, izboljšujemo strokovno znanje in prehitimo konkurenco."

"V tem zadnjem delu formule se posvečajta, da postaneta bolj dragocena za svojo panogo pa tudi za celotno družbo. Osebna želja brez osebnega razvoja je kot bi sanjal, da imaš čudovit vrt, le da ne bi posadil nobenega semena. Preučujta življenja velikih mož in žena iz preteklosti tako da bereta njihove biografije med tistim časom, ki je namenjen rasti. Poučita se o najnovejših dognanjih v psihologiji. Požirajta dela o inovacijah in komunikaciji, o produktivnosti in voditeljstvu, uspehu v zgodovini. In glejta dokumentarne oddaje o tem, kako najboljši delajo, kar delajo; spoznajta, kdo so. Ena od značilnosti, ki je meni in vsem mojim miljarderskim prijateljem skupna, je ta, da se vsi nadvse radi učimo."

Knjiga Ob 5ih vstani in svet ti bo ležal na dlani je navdihujoča zgodba o dveh običajnih ljudeh, ki si želita – tako kot mi vsi – biti produktivnejša, uspešnejša in bolj umirjena v teh časih digitalnih motenj in prevelike zapletenost. Ko spoznata samosvojega magnata, se jima želje uresničijo. Milijarder namreč postane njun duhovni učitelj. Popelje ju na čudovito potovanje po svetu, ki jima dramatično spremeni in izboljša poslovno plat življenja, na novo vzpostavi učinkovitost in v njiju prebudi srečo ter občutek osebne svobode.

Ob 5ih vstani in svet ti bo ležal na dlani je delno program za mojstrstvo, delno nabor taktik in metod za produktivnost na ravni genialnosti in delno priročnik za čudovito življenje, ki vas bo spremenil. Za vedno.

O avtorju

Robin Sharma je svetovno znan in spoštovan humanitarec, ki ga po vsem svetu cenijo kot enega vodilnih svetovalcev za voditeljstvo in osebnostno rast. Med njegovimi strankami najdemo znane milijarderje, glasbene superzvezdnike in vrhunske športnike, pa tudi mnoga podjetja, ki se uvrščajo na lestvico Fortune 100. Njegove knjige so izšle v 92 jezikih, kar ga uvršča med najbolj brane avtorje sodobnega časa. Pri naši založbi je to že njegova deveta knjiga.