Nova kratkočasna poletna branja iz založbe Primus

Nova kratkočasna poletna branja iz založbe Primus (foto: profimedia) profimedia
23. 6. 2018 | Promocijsko sporočilo

Založba Primus daje pri svoji knjižni produkcijo pogosto priložnost tudi manj znanim slovenskim avtorjem. In da bi domišljija v narodu še naprej cvetela, bi bilo prav, da bi tem avtorskim knjigam dali priložnost tudi slovenski bralci. Knjigam se bo namreč dobro pisalo le, dokler jih bomo vsi skupaj še brali.

V nadaljevanju vas zato opozarjamo na niz novih poletnih branj manj znanih slovenskih avtorjev v upanju, da si ob priliki vzamete v roke tudi njihovo delo.

Priporočamo!

Najprej bi na tem mestu opozorili na roman v dveh delih Nejke Štiglic.

Nejka Štiglic z družino živi v Savinjski dolini. Po poklicu je računovodkinja, pisanje pa ji predstavlja protiutež precej suhoparnemu delu. Leta 2016 je izdala ljubezenski roman Ena nič za ljubezen.

Ker je zadnja leta opažala, kako se v vsakodnevne pogovore vedno pogosteje vpletajo ideje o koncu sveta. Sprva jo je to motilo, kasneje pa postalo izziv. Roman Drugačna barva dežja je drugi del serije knjig Drugačne barve (prvi del Drugačna barva neba je izšel leta 2017 pri založbi Primus), ki je časovno postavljena v ne preveč oddaljeno prihodnost in temelji na življenju po svetovni katastrofi, a težji temi navkljub ohranja lastnosti lahkotnejšega ženskega romana.

  • DRUGAČNA BARVA DEŽJA

V prvem delu romana boste brali o grozovitem nizu jedrskih in bioloških napadov, ki pod neprepustne ščite izolira kolonije preživelih. Minila so leta, preden se je ozračje dovolj očistilo, da so lahko umaknili zaščito. Na McGowanovem otoku so tisti dan praznovali vsi razen Jonasa McGowana. Jonas je leta čakal na ta dan. Sanjaril je o trenutku, ko se bo pred njim odprla pot v neznani svet onkraj zaščite. On bo prvi, ki bo stopil na Staro celino. Postal bo znanstvenik z največjo zbirko odkritij. Zato je na dan, ko je ščit padel, spakiral svoje imetje, poklical svojega ostarelega, a še vedno živahnega psa in zapustil otok. Stara celina ga je z obiljem anomalij, ki so se uspešno prilagodile novemu okolju, navdušila. Vse je potekalo po načrtih. Vsaj dokler ni srečal ženske in otroka.

Naslednjega v nizu novih branj ponuja Bojan Fekonja.

Bojan Fekonja se je rodil v Mariboru leta 1951. Težke življenjske prelomnice v preteklih desetih letih so v njem prebudile željo po ustvarjanju in potrebo po raznovrstnem izražanju. Sprva je pisal pesmi, nato so privreli na plano rokopisi proznih del. Leta 2016 je pri založbi Ognjišče izšel njegov prvenec Drobec usode in kanček nebes.

Nadaljeval je z likovnim upodabljanjem svojih občutkov, ki so prihajali iz globine srca. Pri tem je uporabljal akvarel ter predvsem akril na platno. Njegov slikarski opus šteje več kot 179 slik. Priredil je več samostojnih likovnih razstav in sodeloval tudi na več skupinskih.

Pri Primusu pa je pred dnevi izšel njegov naslednji roman ...

  • KAKOR NEMIRNA REKA

Roman Kakor nemirna reka je razburljiva, erotična pripoved o postavnem mladeniču, ki se v neprijaznem in turbulentnem času vojne vihre kar čez noč prelevi v osvajalca ženskih src. Številni vzponi in padci ga slednjič naključno pripeljejo do ženske, ki zavrti njegov svet. Kot prerojen spozna svojo Henriette, ki nato vodi vse niti njegovega življenja ...

Naslednja v nizu novosti v Primusovi zbirki slovenskih avtorjev je roman Majde Rupnik.

Majda Rupnik je mladostne sanje o pisateljevanju (nekaj neobjavljenih kratkih zgodb) zamenjala za pisanje finančnih in računovodskih poročil. Njeno najobsežnejše in najpomembnejše delo pa je bilo pisanje številnih besedil, povzetkov in bližnjic učbenikov ter vseh drugih medijev kot pomoč pri vstopanju v svet besed sinu, ki je pri trinajstih mesecih oglušel.

Živi v Ljubljani, na Univerzi za tretje življenjsko obdobje obiskuje program Umetnost pripovedovanja in je tudi prostovoljka.

Njen roman nosi naslov ...

  • RAČUNARKA IN MOŽ Z REŠITVIJO

Računarka in mož z rešitvijo je zgodba dveh, ki ju splet dogodkov pripelje na isto pot. On je vse ali skoraj vse prehodil, preizkusil, dosegel, imel in ona – vse življenje na istem mestu, ob istih ljudeh. Njegova pot je šla po dolgem in počez po svetu, od dna do vrha in nazaj, njena pa v krogu nekaj kilometrov. In zdaj sta tu oba zasuta pod plazom, brez poti naprej. V petnajstih dneh, kolikor jima je odmerjeno, vsak zase in oba skupaj naredita obračun s preteklostjo, sedanjostjo in življenjem.

In za konec še mladinski roman Vide Kokalj.

Vida Kokalj je upokojena univerzitetna diplomirana pravnica. Je avtorica in soavtorica več zakonov ter avtorica Zakona o društvih s komentarjem. Poleg poklicnega pisanja jo je ves čas privlačilo tudi pisanje za otroke. Temu se je ob upokojitvi bolj posvetila in do zdaj izdala dve zbirki pravljic: Take z vrta in Tiste iz gozda. S svojimi pravljicami razveseljuje otroke v vrtcih in osnovnih šolah, ki jih obiskuje kot prostovoljka.

Tri desne, dve levi je po romanu Fant, ki je sejal zvezde (izšel je v zbirki Avtorji leta 2016) avtoričin drugi mladinski roman. Trenutno za izdajo pripravlja tudi zbirko šaljivih pravljic, namenjenih malo mlajšim bralcem, in razmišlja o temi za tretji roman.

  • TRI DESNE, DVE LEVI

Kako naj dvanajstletni Žan preživi tritedenske počitnice ob jezeru med planinami, kjer nima brezplačnega dostopa do interneta, medtem ko so vsi prijatelji na morju? Dolgčas! A ko spozna deklico Tilko, postanejo počitnice zanimive. Še več, spremenijo se v skrivnostne, a tudi nevarne ...

odlomek

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri