Nova študija potrdila, da bi več tisoč diagnoz raka v razvitem svetu lahko preprečili že s spremembami življenjskega sloga

Nova študija potrdila, da bi več tisoč diagnoz raka v razvitem svetu lahko preprečili že s spremembami življenjskega sloga (foto: Profimedia) Profimedia
23. 3. 2018

Britanske raziskave prinašajo že znane zaključke - spremembe življenjskega sloga bi občutno zmanjšale število diagnoz raka. Tudi do več tisoč.

Študija, ki so jo pripravili v Veliki Britaniji, zaključuje, da bi se lahko samo na Otoku število diagnoz raka zmanjšalo za kar 2.500 na teden, če bi ljudje sprejeli določene spremembe v svojem življenjskem slogu. Te spremembe so vam verjetno še kako znane: več gibanja in zmanjševanje odvečnih kilogramov.

A na prvem mestu je še vedno kajenje. Opustitev kajenja bi vodila do največjega upada diagnoz raka, sledi prekomerna telesna teža, pretirano izpostavljanje UV žarkom s sončenjem ali solariji, pitje alkohola, prehrana s premalo vlakninami in izpostavljanje onesnaženem zraku. 

Raziskovalci pri tem dodajajo, da podatki sicer kažejo na trend zmanjševanja števila kadilcev, zato predvidevajo, da bo prekomerna telesna teža, ki je v porastu, kmalu prehitela kajenje na lestvici najpogostejših razlogov za diagnozo raka. 

Vodja raziskave, ki je potekala v Veliki Britaniji je tako za Telegraph že rekel: "Če ne bomo previdni, bo debelost postala novo kajenje." Debelost bi po njegovih občutkih lahko presegla kajenje že v naslednjem desetletju ali dveh.

V Veliki Britaniji je na primer kajenje vsako leto razlog za kar 32.200 diagnoz raka pri moških in okoli 22.800 diagnoz pri ženskah. Na drugem mestu je prekomerna telesna teža razlog za 22.800 diagnoz pri obeh spolih skupaj. Študija še omenja, da debelost lahko vodi h kar 13 različnim tipom raka, vključujoč raka na črevesju, raka na prsih, raka na maternici in raka na ledvicah. Z ohranjanjem zdrave telesne teže bi samo v Veliki Britaniji lahko preprečili vsako 20 diagnozo raka.

Profesorica Linda Baul, strokovnjakinja za preventivo, je za Telegraph ob tem dodala: "Prekomerna telesna teža je danes veliko zdravstveno tveganje in če ne bomo ničesar storili, bo samo še slabše. Ljudje zdaj debelost prepogosto sprejemajo kot nekaj običajnega, zato bodo verjetno potrebne spremembe v kulturnih normah in sprejemanju takšnih zdravstvenih tveganj."

Raziskava je objavljena v publikaciji British Journal of Cancer.