Okužbe z bakterijami iz hrane vsako leto prizadanejo milijone ljudi tudi v razvitem svetu. Delno krivdo prevzema dejstvo, da si očitno vsi nepravilni umivamo roke.
Po zadnji študiji, ki jo je univerza v Severni Karolini objavila 4. julija, se je pokazalo, da si kar 97 odstotkov ljudi nepravilno umiva roke. Praktično torej - vsi. Študijo z opazovanjem so izvedli v kuhinjah šestih različnih restavracij in bili predvsem pozorni na umivanje rok zaposlenih pred pripravo burgerjev s puranom in solat, kjer se veliko sestavin dotika z rokami.
Nekateri zaposleni recimo niso uporabili mila. Drugi niso niti uporabili vode. Najpogostejša napaka pa je bila, da si zaposleni niso umivali rok z vodo in milom vsaj 20 sekund. Kuharji so tako kontaminirali posode z začimbami v 48% primerih, bakterije pa v 11% primerih prenesli tudi na ročaje hladilnikov.
Z izsledki študije so zato objavili tudi ključne informacije o umivanju rok. Najprej - kdaj je nujno, da si umijemo roke:
- Pred, med in po pripravi hrane
- Preden začnemo jesti
- Preden in po tem, ko skrbimo za bolno osebo
- Preden in po tem, ko oskrbimo ureznino ali rano
- Po uporabi stranišča
- Po menjavi plenic ali čiščenju otroka, ki je uporabil stranišče
- Po tem, ko se useknemo, ko zakašljamo ali kihnemo
- Po dotikanju živali, hranjenju živali ali čiščenju živalskih odpadkov
- Po dotikanju smeti
Precej logične zadeve, mar ne? A pri tem je pomembno tudi kako si umivamo roke. Navodila so sledeča:
- Zmočimo roke s čisto, tekočo vodo (hladno ali toplo), zapremo pipo in nanesemo milo
- Drgnemo roki eno ob drugo in pri tem ne pozabimo na hrbtno stran rok, med prsti in pod nohti
- Roke drgnemo vsaj 20 sekund - če imate slab občutek za čas, si dvakrat zapojte pesmico "Vse najboljše"
- Roke nato speremo pod čisto, tekočo vodo
- Roke posušimo z brisačo ali pustimo, da se posušijo na zraku
Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec