Novi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić najpremožnejši minister v hrvaški vladi

Novi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić najpremožnejši minister v hrvaški vladi (foto: Hina/STA) Hina/STA
Vir: STA
21. 8. 2019

Novi hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je najpremožnejši med ministri v vladi premierja Andreja Plenkovića, sodeč po njegovi prijavi premoženjskega stanja. Grlić Radman je zapisal, da imata skupaj s soprogo več kot 28 milijonov kun (3,8 milijona evrov) vredno premoženje, ki vključuje tudi enajst nepremičnin.

Največji del vrednosti premoženja 61-letnega Grlića Radmana predstavlja 1866 kvadratnih metrov velika hišo z zemljiščem v Zagrebu. Hrvaški zunanji minister je navedel, da je ta nepremičnina vredna nekaj manj kot 9,3 milijona kun (1,25 milijona evrov). Solastnika hiše kot tudi večine ostalih navedenih nepremičnin sta s soprogo postala z darilnimi pogodbami.

Grlić Radman ima v Zagrebu tudi dve stanovanji. Medtem ko je manjše, 51 kvadratnih metrov veliko stanovanje, vredno 954.000 kun (129.000 evrov) prav tako dobil z darilno pogodbo, je večje zagrebško stanovanje v velikosti 147 kvadratnih metrov kupil s svojimi sredstvi. Vrednost stanovanja je ocenjena na nekaj več kot 2,7 milijona kun (365.000 evrov).

Grlić Radmanova soproga je lastnica 100 kvadratnih metrov velikega stanovanja v Baški vodi pri Makarski, ki je vredno 1,5 milijona kun (203.000 evrov). Tudi to stanovanje je dobila z darilno pogodbo, minister pa je na ta način postal lastnik hiše in parcele nedaleč od Stubiških toplic. Prijavljena vrednost 1574 kvadratnih metrov velike nepremičnine v hrvaškem Zagorju znaša nekaj več kot 600.000 kun (81.000 evrov).

Minister ima prav tako tretjinska deleža hiše v Privlaki nedaleč od Zadra in stanovanja v Crikvenici. V premoženjskem stanju so vpisani tudi gozdovi, travniki in gradbena zemljišča, kot tudi lastniški delež v podjetju svojega očeta Agroproteinka, v katerem je zaposlena ministrova soproga.

Družina ima tudi novejša luksuzna avtomobila znamke BMW, modela X5 3.0 in 430xd, ki ju je Grlić Radman kupil z lastnim denarjem. Oba avtomobila sta vredna približno 660.000 kun (89.000 evrov). Kot premičnine je navedel tudi ročno uro znamke IWC, ki je vredna 30.000 kun (4000 evrov). Minister je še razkril, da ima več kot 1,1 milijona evrov prihrankov in nekaj več kot 20.000 kun (2700 evrov) neto ministrske plače.

Premoženje hrvaškega zunanjega ministra ne preseneča, saj je bil njegov oče podjetnik, družina Grlić Radman pa je že pred leti veljala za eno najbogatejših na Hrvaškem. Ante Grlić Radman je med privatizacijo v 90. letih postal večinski lastnik Agroproteinke, katere direktor je bil v nekdanji Jugoslaviji.

Po diplomi na zagrebški agronomski fakulteti leta 1982 je bil tudi minister Grlić Radman podjetnik v Švici, od koder se je na Hrvaško vrnil leta 1991. Kmalu po vrnitvi je začel kariero v hrvaški diplomaciji. Položaj zunanjega ministra je zasedel minuli mesec, pred tem pa je bil hrvaški veleposlanik v Nemčiji.

Priporočamo