Novi trendi v zdravi prehrani

Novi trendi v zdravi prehrani (foto: Shutterstock) Shutterstock
Vir: Jana
31. 8. 2017

Radi jeste zdravo, pa ste se že naveličali kodrolistnega ohrovta, avokada in ovsenih kosmičev? Potem izberite naslednja živila, ki prihajajo. Večina sicer ni novih, poznale so jih že naše babice. Vmes so utonila v pozabo, zdaj pa postajajo temelj zdrave prehrane.

Večina sicer ni novih, poznale so jih že naše babice. Vmes so utonila v pozabo, zdaj pa postajajo temelj zdrave prehrane.

Sirotka

Ne glede na to, ali gre za sladko ali za kislo sirotko, je še do nedavnega veljala za odpadni produkt mlečne industrije. Potem jo je pograbila fitnes industrija in začela iz nje pridobivati proteinske praške. Zdaj pa se na police trgovin počasi vrača tudi v svoji osnovni, tekoči obliki. Njena uporaba je izredno raznolika, lahko jo zamešate v smuti, uporabite namesto mleka ali vode pri pripravi različnih vrst testa (npr. palačink) ali pa kot marinado za meso. Poleg tega da je polna tako beljakovin kot probiotikov, z njenim uživanjem prispevate k svetu brez odpadkov.

Sirek

Sirek je še ena izmed starodavnih poljščin, ki doživlja vnovičen razcvet. Rastlina, ki so jo še do pred kratkim uporabljali predvsem za izdelavo metel in živalsko krmo, si utira pot na naše krožnike. Na videz podoben koruzi je brez glutena, poln vlaknin in beljakovin ter dober vir kalija, fosforja, železa in vitaminov skupine B. Sirkova moka se uporablja za peko brezglutenskega kruha in peciva, iz njega lahko pripravite tudi pokovko, kot alternativa belemu sladkorju pa se uveljavlja tudi sirkov sirup.

Kavna moka

Kavna moka je še eden od izdelkov iz trenda brez odpadkov. Kavna moka je izdelana iz kavne jagode, ovoja, ki obdaja kavno zrno in ga največkrat zavržejo. Kavna moka vsebuje le malo kofeina, približno toliko kot temna čokolada, bogata pa je z antioksidanti, kalijem in železom ter je brez glutena. Pecivu doda malce grenkobe in ga obarva temno rjavo.

Peka z drožmi

Vsaka butična pekarna, ki da kaj nase, peče kruh z drožmi oz. kislim testom namesto z industrijskim kvasom. Ker so droži v osnovi fermentirano testo, so polne dobrih bakterij, probiotikov, ki nam pomagajo pri vzpostavitvi zdrave črevesna flore.

Besedilo: Vera Simončič

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri