Novozelandska premierka Jacinda Ardern ima vizijo in bo za zgled pri približevanju Maorom

Novozelandska premierka Jacinda Ardern ima vizijo in bo za zgled pri približevanju Maorom (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
9. 8. 2018

Novozelandska premierka Jacinda Ardern je dejala, da si želi, da bi njena, sedaj šest tednov stara hčerka Neve, ob angleškem jeziku znala tudi jezik Maorov, staroselskega prebivalstva na Novi Zelandiji.

"Vsekakor si želim, da bi se naučila maorskega jezika. Nisva pa se še odločila, kako se bo to zgodilo," je dejala v pogovoru za Maorsko televizijo, potem ko se je po šestih tednih porodniškega dopusta ta teden vrnila na delovno mesto.

"To je uradni jezik. Gradi tudi naše razumevanje maorske kulture," je pojasnila.

Te reo Maori, kot se jezik imenuje v maorskem jeziku, je postal uradni jezik v tej tihomorski otoški državi leta 1987. Kljub prizadevanjem za razširitev njegove uporabe pa je še vedno na seznamu Unesca ogroženih jezikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Okoli 130.000 od skupno 600.000 Maorov na Novi Zelandiji tekoče govori maorski jezik. Trenutno se okoli 25 odstotkov vseh učencev uči maorskega jezika v šolah, povpraševanje pa narašča. Vlada Jacinde Ardern želi doseči, da bo država postala dvojezična. Učenje maorskega jezika nameravajo zagotoviti na vseh šolah do leta 2025.

Premierka je v pogovoru še pojasnila, da je hčerki, ki se imenuje Neve Te Aroha Ardern Gayford, dala maorsko srednje ime Te Aroha, ker uteleša toplino, ki jo je maorska skupnost pokazala do družine.

Na Novi Zelandiji je ob angleškem in maorskem jeziku uradni jezik tudi novozelandski znakovni jezik, in sicer od leta 2006.