Nudist odgovarja: 10 vprašanj, ki bi mu jih zagotovo postavili

Nudist odgovarja: 10 vprašanj, ki bi mu jih zagotovo postavili (foto: Profimedia) Profimedia
23. 5. 2021

Biti nag je ena od najbolj naravnih stvari na svetu, a zagotovo je - zaradi kulturnih in družbenih razlik - za marsikoga ena od najbolj kočljivih.

Marsikomu je nerodno, če se znajte na plaži, na kateri so okrog povsem goli ljudje. A ne naturistom. In kdo so pravzaprav naturisti in nudisti? Naturizem se nanaša bolj na življenjski slog, nudizem pa na samo dejanje - da je oseba gola v družbi ljudi, ki prav tako ne nosijo oblačil.

Danny iz Amsterdama že vrsto let obiskuje naturistične plaže in kampe, pravzaprav že od otroštva, zato dobro pozna tovrstni slog počitnikovanja. Sklenil je, da bo odgovoril na vprašanja novinarja in skušal razložiti svoje poglede na nekaj, kar se mu zdi povsem naravna stvar.

1. Zakaj ste naturist?

To sem, odkar pomnim. Starši so me prvič peljali v naturistični kamp, ko sem imel tri leta. Tudi oni so takrat prvič obiskali tak kamp. In jim je bilo zelo všeč - tako zelo, da so se odločili, da bodo v naturističnem kampu na jugu Francije preživeli vsako poletje. Tako v bistvu ne poznam drugačnega načina preživljanja počitnic. Povsem normalno se mi zdi, da sem na plaži nag, tako v morju kot v kampu.

2. Kaj je tako lepega na tem, da naokrog hodite nagi?

V trenutku, ko odvržete oblačila, se zdi, da ni omejitev in pravil. Normalno je, da v vsakdanu nosimo obleke, to je pravilo, ki ga spoštujemo vsi. A vsak, ki sem ga pripeljal v nudistični kamp, je sčasoma začel uživati v občutku svobode, ki ga prinese "kršenje" pravila o oblačilih. Gre a naravni, primarni užitek, ki izhaja iz tega, da naokrog hodimo goli, okrog nas pa so tudi drugi goli ljudje.

3. Ko vas obkrožajo drugi goli ljudje ... Vas kdaj prime, da bi pogledali stran? Če na primer naletite na starejše ljudi?

Ne, kje pa. Mislim, da so goli ljudje čudoviti. Še posebej starejši ljudje. Kot na primer gospa pri 80 letih, ki je na plaži. Nič se mi ne zdi bolj naravno in lepo, kot ko hodi okrog gola, namesto da bi se skušala stlačiti v bikinke.

4. Kako se lahko v mislih pripravim, če se prvič odpravljam na nudistično plažo?

Ker sem jih sam zelo vajen, bi težko svetoval ljudem, na kaj naj se pripravijo. To, da ves dan videvaš gole ljudi je izkušnja, ki je pravzaprav ne morem razložiti. Če gre za prvi obisk, se mi zdi, da je najboljši nasvet: samo počasi. Morda se za prvi obisk lahko ogrnete z brisačo.

5. Kakšne pa so slabe plati tega, da si ves dan nag? Bi se morda kakšna žuželka lahko kam zavlekla?

Ne, misli, da je največje tveganje, če si ves dan na soncu in te opeče po zadnji plati. Moraš paziti na to, da si vedno naneseš kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem. Prav tako moraš paziti, da kremo namažeš po celem telesu, še posebej po intimnih predelih. Vaša zadnja plat, ki je še nikoli niste posončili, bo še posebej v nevarnosti, zato bodite kar velikodušni s kremo. V kampih novince pravzaprav prepoznamo po opečenih zadnjicah. Verjemite mi, to je zelo boleče.

6. Ste zaradi tega, ker ste ves dan goli in med nagci, bolj spolno vzburjeni?

Ironija je v tem, da ko so vsi nagi, ne obstaja neke velike seksualne napetosti. Mislim, da je seksualne energije celo manj v naturističnih kampih, kot na primer v klubih v soboto zvečer. Ne pravim, da vas kakšna oseba, ki jo spoznate, ne pritegne, a to se dogaja tudi takrat, ko ste oblečeni. Moškim je malce težje, saj ne moremo skriti erekcije. Če se vam to že zgodi, se pokrijte. Zgodi se tudi, da moški dobi erekcijo, ko zadrema na plaži, a pri tem si ne more kaj veliko pomagati.

7. Ko se usedete na stol v nudističnem kampu, vas ne prešine misel, da je pred tem nekdo z nago ritjo sedel na njem?

V kampih velja odlično nenapisano pravilo, in sicer, da na stol vedno položiš brisačo, preden se usedeš. Prineseš si svojo brisačo, tako da se v bistvu z nago ritjo nikoli ne dotakneš stola, na primer v restavraciji ali na obisku v sosednji kamp prikolici. To je res pomembna stvar, na katero vas bodo opozorili drugi, če v takih primerih ne boste imeli brisače.

8. Obstajajo še kakšna nenapisana pravila?

Seveda, veliko jih je. Na primer to, da ni sprejemljivo fotografiranje in snemanje videov v naturističnem kampu. Če boste to počeli, boste nehote v kader ujeli kakšno nago osebo, ki je ne poznate, ni vaš prijatelj ali družinski član. Drugo pravilo pa je, da lahko nosite oblačila, če hočete - v primeru, da dežuje ali je hladno. Razen na plaži. Na njej se ne nosi kopalk.

9. Se kdaj v kampu niste počutili varno?

Ne, zelo varno je. Celo tako, da se otroci lahko igrajo, vi pa jih ne vidite do večerje. Seveda so naturistični kampi ograjeni. Tudi to zaleže.

10. Ali drugim poveste, da ste naturist?

To ni nujno prva stvar, ki jo razkrijem o sebi. A če beseda nanese na to, sem precej odkrit. Prav tako je to odlična tema, če se hočete z nekom zaplesti v pogovor. Večina fantom mi ob tem pove: "Jaz bi nenehno gledal punce," a to je nekaj, kar bi počeli tudi na navadni plaži, kajne? Moja mlajša sestra je z nelagodjem omenjala, kje preživljamo počitnice. V šoli jo je skrbelo, da bodo sošolke med tuširanjem po telovadbi opazile, da nima sledi kopalk na telesu in jo začele spraševati. Tudi mojo prijateljico, ki je prav tako naturistka, je skrbela ista stvar.

Mi pa bi lahko dodali: ni treba. To je odločitev vsakega posameznika. In če je naturist, to res ni nič nenavadnega.