Nuša Lesar in Jan Golja o akciji Mali koraki za velik cilj

Nuša Lesar in Jan Golja o akciji Mali koraki za velik cilj (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
Vir: Lady
27. 10. 2017

Na Kanalu A se je začela že tradicionalna dobrodelna akcija Mali koraki za velik cilj, ki poteka vse od 1. do 31. oktobra. Denar zbirajo za Hišo zavetja Palčica, kamor pridejo otroci do šestega leta starosti, ki so v domačem okolju ogroženi.

O novostih, akciji in pretresljivih trenutkih iz omenjene hiše smo se pogovarjali s pobudnikom akcije Janom Goljo, voditeljico Sveta Nušo Lesar in z vodjo kriznega centra Palčica Manuelo Ham.

Nuša, ta akcija poteka že sedmo leto zapored, kakšni so občutki ob tej pravljični številki?

Ponosna sem, da je akcija še vedno tako priljubljena med ljudmi, da ji ljudje zaupajo in vsako leto znova pomagajo po svojih najboljših močeh. Ob tem moram omeniti ekipo v zakulisju, ki skrbi, da je vse transparentno in po pravilih, ter seveda pobudnika akcije Jana Goljo.

Jan Golja

Kakšna je letos vaša vloga akciji?

Moja vloga v akciji je predstaviti Hišo zavetja Palčica, pogovarjam se z zaposlenimi in otroki, ki bivajo v njej. Seveda bom zraven tudi, ko bo akcija potekala, in spodbujala tekače ter se oglašala s terena.

Kaj menite o Hiši zavetja Palčica?

Žal mi je, da mora takšna hiša sploh obstajati, sem pa vesela, da otrokom omogočijo varno zavetje po viharju v družini. Za številne otroke so dnevi v Palčiči prvi dnevi v njihovem življenju, ko se jim ni treba bati, se brezskrbno sprostijo, nasmejijo in ko jih nekdo objame in jim pove, da niso nič krivi.

Kaj vas je najbolj presunilo ob obisku?

Mislim, da se do zdaj sploh nisem zavedala, da imamo v Sloveniji toliko tako hudo zaznamovanih družin. Otroci žensk, ki se ukvarjajo s prostitucijo (ker so bile najverjetneje tudi same žrtve spolnih zlorab v otroštvu). Včasih ženske pustijo tudi, da otroci te odnose gledajo, zgodilo se je, da so pustile, da se zlorabljajo tudi njihovi otroci. Težko si je predstavljati, kako hude posledice to pusti na otroku, porušeno ima sliko družine in misli, da je to normalno. Enako se dogaja pri otrocih, ki jih doma tepejo. Znan je primer, ko je moški ubil svojo partnerico pred očmi njunega otroka. Otrok je videl nekaj, česar ne bi smel nihče, in hkrati ostal brez obeh staršev. Mama je umrla, oče je seveda v zaporu. Če se tem otrokom ne pomaga, nimajo osnovne možnosti, da bi kdaj postali zdravi in pošteni posamezniki.

Kaj želite sporočiti bralcem, gledalcem, ki niso bili osebno v hiši tako kot vi?

Dve stvari si želim, da bi ljudje razumeli. Prvič – grozljive stvari se dogajajo povsod, Slovenija ni izjema. Vsak, ki posumi, da se za sosednjimi vrati dogaja trpinčenje, brutalno zanemarjanje ali kakršnakoli zloraba, je dolžan to prijaviti. Dolžni smo biti glas tistih, ki ne morejo povedati sami. Otroci včasih živijo z zlorabami od rojstva, to pomeni, da niti ne vedo, da je to narobe. Kako naj tak otrok odraste v zdravega človeka? In drugič – za otroke, ki imajo nefunkcionalne starše, si želim lepše prihodnosti. Usposobljene in čuteče strokovne delavce in prijetno okolje, kjer jih namestijo, ko so končno iztrgani iz nasilnega okolja. V Palčici bodo z denarjem otrokom omogočili čim bolj topel, prijeten prehod k ustreznim rejnikom.

Besedilo: Barbara Majič