Nutricionisti zatrjujejo, da pri hujšanju pomaga tudi kava

Nutricionisti zatrjujejo, da pri hujšanju pomaga tudi kava (foto: profimedia) profimedia
3. 4. 2021

Dobra novica za vse, ki dan začnejo z dišečim črnim napitkom – skodelica jutranje kave pospeši presnovo in zmanjša apetit. Razen odmerka energije, ki vas prebudi v dan, kava torej pripomore k izgubi odvečnih kilogramov.

Zveni prelepo, da bi bilo resnično, mar ne? Toda nutricionistka Sarah Flowers pravi, da kava res pomaga pri hujšanju: »Zviša stopnjo zbranosti in energije, hkrati pa pospeši presnovo. Vpliva namreč na termogenezo, ali po domače povedano zvišuje toploto v telesu, kar pripomore k izgorevanju maščob. Razen tega, da spodbuja presnovo, dišeč napitek vsebuje še klorogenično kislino, sestavino, ki upočasni absorpcijo ogljikovih hidratov in razgrajujejo maščobe.«

Besed britanske strokovnjakinje pa ne smete narobe razumeti. Njena izjava ne pomeni, da vam bo koristilo, če boste vase zlivali skodelico za skodelico opojne tekočine. Ob velikih količinah popite kave postane telo neobčutljivo za izgorevanje maščob. Flowersova zato priporoča le skodelico ali dve dnevno in obe zjutraj.

Kava zmanjšuje tudi apetit. Črni napitek seveda ne more nadomestiti obroka, zato pa s termogenezo začasno zmanjša potrebo po hrani.

Trditev podpira raziskava, objavljena v strokovnem dvomesečniku International Journal of Epidemiolgy. V študiji so preiskovali prehranjevalne navade več kot 93.000 ljubiteljev kave. Ugotovili so, da je pri ljudeh, ki so je popili več, manjše tveganje za nabiranje prekomerne teže in manjša nevarnost za sladkorno bolezen tipa dve.

Naj na koncu naj opozorimo, da se v raziskavi izguba teže povezuje s pitjem črne kave in ne sladkanega kapučina. Par kapljic mleka v kavi ne bo nikomur škodilo, veliko mleka in sladkorja pa ima lahko nasprotni učinek. Zaradi skritih joulov (kalorij) v kavnih napitkih se začnejo nabirati odvečni kilogrami, zviša pa se lahko tudi raven inzulina.

Vir: Independent