O alkoholizmu: Kaj človeka žene k pitju?

O alkoholizmu: Kaj človeka žene k pitju? (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
Vir: Jana
7. 12. 2016

Dr. Robert Torre je eden najuglednejših hrvaških psihiatrov in avtor več knjig o odvisnosti. S petimi feljtoni z naslovom Prava resnica o psihiatriji je močno razburkal hrvaško javnost in hrvaško psihiatrično stroko.

Velja za kontroverznega. Drugačnega. Posebnega. Lahko bi mu rekli 'enfant terrible' hrvaške psihiatrije. V Ljubljani je govoril o drogi nad vsemi drogami, o alkoholizmu. In navdušil. Njegove misli so neposredne, a začinjene s humorjem. In tako hitre, da jih besede na trenutke komaj dohitevajo.

Erotični odnos do alkohola

Ljudje težko razumemo, zakaj alkoholik tako hrepeni po pijači. Zakaj med življenjem in odvisnostjo izbere odvisnost. »Alkoholiki niso bedaki, niso neumni.« Zakaj potem klonejo? Kakšno moč nad njimi ima alkohol? »Alkoholik živi s pitjem, za pitje, pitje je njegovo življenje. Alkoholik ima za nas, zmerne pivce in nealkoholike, nerazumljiv erotični odnos do alkohola. Zanj sta želji, da se zbudi in da se zbudi pijan, zelo blizu. Zanj sta življenje in življenje pod vplivom alkohola enaki. Odvzeti mu pijačo je enako, kot mu v imenu zdravja odreči prav tisto vrsto zavesti, ki ga določa. Pitje je zanj tako trdovratna navada, da lahko rečemo, da ni nujno živeti, nujno pa je piti,« pravi Torre. »Alkoholne pijače so predmeti. Vendar ne v običajnem smislu, kot je denimo moja srajca. Srajco lahko slečem in brez nje lahko živim, moj svet brez srajce je enako bogat kot z njo. Pri alkoholu pa ni tako. Lahko ga primerjam z očali, ki so predmet, a so tudi moj svet. Brez očal je moje doživljanje sveta drugačno. Brez očal nisem isti človek. Podobno je z alkoholom, ki alkoholikom da drugo dimenzijo bivanja, življenja.« Alkohol in alkoholik se zaljubita, potem se ljubita, nato se sovražita. »Ljudje, ki jih zdravim, pripovedujejo, kako so doživeli zlata leta v odnosu z alkoholom, ko steklenice ne bi spustili za nič na svetu.« Kaj jim je torej alkohol dal? Zagotovo ga ne pijejo zaradi okusa, saj je na svetu ogromno bistveno okusnejših pijač. Kaj človek žene v alkohol? »Alkohol daje uteho, kdo ga ne bi imel rad? Alkoholiki me pogosto vprašajo, kako je možno, da živim brez alkohola, da ga ne potrebujem kot oni. Razlika je v tem, da nam zmernim pivcem alkohol ni pokazal svoje temne plati. Da ni prišlo do tega stika, da se za alkoholom nismo tako dobro seznanili.« Tako kot je nam nerazumljivo, da alkoholik za obstoj potrebuje alkohol, tako je alkoholikom nerazumljivo, da mi dan za dnem živimo brez njega. »Ne moreš biti pijan in trezen hkrati. Ne moreš se z avtom voziti 40 km na uro in imeti veter v laseh. Mi tega vetra nikoli nismo začutili, zato ga niti ne pogrešamo.« Alkoholiki ga pogrešajo. Prav tako jim alkohol polni notranje praznine, celi rane. V času pijanosti so sami sebi bolj všeč, sami sebi se zdijo izpolnjeni, boljši ljudje. Prav tako se jim lepši zdi svet okoli njih. »Alkoholik je živ, ko je pod vplivom alkohola. Če se kdaj počuti živega, je to takrat.« To je pomembno za naše razumevanje odvisnosti od alkohola, pravi Torre. Ne gre le za neko tekočino, gre za doživljanje in občutenje sveta. »Ko alkoholiku vzamemo alkohol, mu vzamemo smisel življenja.«

Svet omame

»Tu se začne pravi izziv vsakega terapevta, ki se ukvarja z odvisnostjo od alkohola. Kaj alkoholiku dati v zameno?« Ponuditi mu morajo nov svet, vendar enako dober ali boljši, kot je bil svet omame. »Tudi zato zdravljenje odvisnosti od alkohola traja nekaj let.« V procesu zdravljenja se le okolici zdi, da se alkoholik počuti bolje, da je videti bolje. On sam se počuti slabše. Prepričuje se, da mu je boljše, vendar mu alkoholik v njem prigovarja, da mu ni dobro. Gre za nenehen spopad med dvema osebnostma, zato se alkoholik težko sprijazni z dejstvom, da do konca življenja ne bo nikoli več pil. »Vedeti morate, da alkoholiki na racionalni ravni vedo, kako škodljiv je alkohol. Težava je v tem, da jih zasvoji na čustveni ravni. Naša naloga je pripeljati jih v naš svet.« Tega sveta niso pozabili, tudi v času pitja so ga občutili, ko so bili na tleh, ko so se zjutraj zbudili depresivni, nadaljuje Torre. »Predstavljajte si dva avtomobila. Enega poganja bencin, drugega dizel. Tako je z alkoholiki in nealkoholiki. Poganja nas različno gorivo.« Nujna je torej sprememba osebnosti, zato je proces zdravljenja odvisnosti dolgotrajen. Nujna je transformacija človeka, da ne bo več žejen, da ne bo več pil. Abstinenca je le del zdravljenja, za popolno okrevanje je nujen preporod. Na novo poiskati smisel življenja. Najti veselje in radost v stvareh, ki niso povezana z alkoholom. »Mi jim moramo pomagati pri tem, da si sami pomagajo. Pri novem rojstvu. Pomagati jim moramo najti ta nov, boljši svet.«

Slovenci in alkohol

Alkohol je resen problem, opozarjajo strokovnjaki. Je najbolj razširjena droga, podatki pa razkrivajo, da kar 117.000 Slovenk in Slovencev, starih od 25 do 64 let, pije tvegano, kar pomeni, da pri njih obstaja večja verjetnost socialnih, zdravstvenih in drugih posledic zaradi pitja alkohola. Prav tako številke kažejo, da se zadnja leta povečuje delež mladoletnic in mladih žensk, ki pijejo tvegano. Zaradi vzrokov, ki jih pripisujejo izključno alkoholu, je v bolnišnico dnevno sprejetih deset oseb, zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nesreč, ki jih povzročajo opiti vozniki, pa vsako leto umre vsaj 725 oseb. Skrb zbujajoči so tudi podatki o alkoholu med mladimi. Večina 15-letnikov (85 odstotkov) je že pila alkoholne pijače kljub prepovedi prodaje mlajšim od 18 let, pri čemer sta bila dva od petih že vsaj dvakrat opita. Za leto 2011 je ocena zdravstvenih stroškov, ki so povezani s pitjem alkohola, znašala 159 milijonov evrov. Ob upoštevanju še nekaterih drugih stroškov, ki nastanejo zaradi prometnih nesreč, nasilja v družini in različnih kriminalnih dejanj, katerih dejavnik je alkoholiziranost storilcev, potem znaša ta številka kar 242 milijonov evrov.

Glavni poudarki avtorjev publikacije NIJZ:

  • Raba alkohola v Sloveniji je še vedno resen problem.
  • Škoda, povezana z alkoholom, močno prizadene državno blagajno.
  • Sprejetje dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike državi koristi.
  • V Sloveniji še nismo uvedli vseh dokazano učinkovitih ukrepov alkoholne politike.
  • Slovenska javnost močno podpira že uveljavljene ukrepe kot tudi uvedbo še neizkoriščenih možnosti alkoholne politike.

Alkohol predstavlja resen problem

- Večina 15-letnikov v Sloveniji, kar 85 %, je že pila alkoholne pijače kljub prepovedi prodaje alkohola mlajšim od 18 let, pri čemer sta bila dva od petih že vsaj dvakrat opita.

- V zadnjih letih opažamo naraščanje deleža mladostnic in mladih žensk, ki tvegano pijejo.

- Vsak deseti oz. približno 117 tisoč prebivalcev, starih 25–64 let, pije tvegano, kar pomeni, da pri njih obstaja večja verjetnost socialnih, zdravstvenih in drugih posledic zaradi pitja alkohola.

- Vsak dan je zaradi vzrokov, ki jih pripisujemo izključno alkoholu, v bolnišnico sprejetih deset oseb.

- Zaradi škodljivih učinkov alkohola na zdravje in zaradi prometnih nezgod, ki jih povzročijo alkoholizirani vozniki, vsako leto umre vsaj 725 oseb.

Besedilo: Maja Sodja // Fotografije: Shutterstock, Igor Zaplatil

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri