O zapletu s fotofinišem Koširja: "Korejci dajo preveč na čast, da bi goljufali!"

O zapletu s fotofinišem Koširja: "Korejci dajo preveč na čast, da bi goljufali!" (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 2. 2018

Zaplet s fotofinišem deskarja Žana Koširja, ki je na olimpijskih igrah v Pyeongchangu osvojil bronasto kolajno v paralelnem veleslalomu, je ocenil tudi prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja Bogdan Gabrovec. Ta meni, da dajo prireditelji Južnokorejci preveč na svojo čast in športnost, da bi kakor koli goljufali.

Košir je za nekaj milimetrov v polfinalu zgrešil uvrstitev v finale, potem ko je po pregledu fotofiniša izgubil proti Južnokorejcu Lee Sang-hoju. Omenjena fotografija je hitro obkrožila svetovni splet in ni jih bilo malo, ki so menili, da je bil Košir oškodovan in da bi se moral uvrstiti v veliki finale ter s tem v borbo za zlato ali srebro.

Košir je v iztek prišel misleč, da je zmagal, polemike o določitvi zmagovalca pa so preplavile svetovni splet, saj je tudi Košir že ob razglasitvi izida polfinala s kretnjami nakazal, da ga je razvrstitev presenetila.

Kot je po tekmi povedal Košir, še vedno misli, da je bil na cilju prej kot Lee, a žal takega mnenja niso bili časomerilci in Mednarodna smučarska zveza, ki tudi po slovenski pritožbi ni spremenila svoje odločitve.

"Kar se tiče današnjega rezultata, da me ne bodo spraševali še šestdesetič, ker so me danes že 59-krat ... Vedno je treba upoštevati uradno zgodbo. Ne verjamem, da bi si Južna Koreja privoščila goljufanje in bi to stotinko uporabila v korist svojega tekmovalca. Čas je čas, uradno izmerjen z umerjenimi aparaturami, tega se ne da ponarediti. To se meri na določeni telesni višini, ne glede na to, kje imaš takrat roke, desko ali kaj drugega, ko prekineš foto celico. Na žalost poznamo primer atletinje Brigite Bukovec, ki je samo pogledala, kje je nasprotnica, obrnila glavo in nos ter končala kot druga. Zato iz tega ne smemo delati neprimernega obtoževanja, še manj pa, da bi bili nešportni in da bi padel kakršni koli sum na Južno Korejo. Ker če kdo, so oni tisti, ki si tega nikoli ne bi privoščili, saj dajo ogromno na čast in tradicijo ter predvsem na to, da je športnost v prvi vrsti," je deskarski polfinale ocenil predsednik OKS Gabrovec.

V Koširjevi ekipi!

Nekdanji slovenski deskarski reprezentant Jernej Demšar, ki je bil po današnjem polfinalnem nastopu Žana Koširja v paralelnem veleslalomu zadolžen za pritožbo, pa je po drugi strani vseeno prepričan, da je bil Slovenec hitrejši in da so mu zmago dobesedno ukradli. "Trikrat smo se pritožili, več nismo mogli storiti," je pojasnil Demšar, ki je Koširjevega brona vseeno vesel.

Svoje mnenje ima tudi Twitter!

Naj tu zabeležimo le dva najbolj reprezentativna čivka ...

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri