Ob plišastega medvedka se vsakdo rad stisne

31. 1. 2017 | Vir: Jana
Deli
Ob plišastega medvedka se vsakdo rad stisne (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Leonardo DiCaprio je lani dobil oskarja, ker se je rešil smrtnega objema grizlija. Številne Slovence so rjavi medvedi prestrašili med gobarjenjem ali celo oklali nedaleč od doma.  

Lovska prigoda

A obstaja tudi njihova prijazna podoba. To so izmišljeni, domišljijski medvedi in medvedki. Poznamo jih iz literature, stripov, risank, filmov ter v obliki igrač – plišastih medvedkov.

Plišaste medvedke anglosaško govoreči imenujejo teddy bear. Ime so dobili po lovski prigodi 26. ameriškega predsednika Teodorja Roosevelta. Klicali so ga kar Teddy. Leta 1902, ko je bil na lovu v Misisipiju, je našel ranjenega mladega medveda in ukazal, naj ga iz usmiljenja ubijejo.

Prigodo so v obliki stripa zabeležili v časopisu Washington Post. Podoba tega črnega medveda je navdahnila Morrisa Mitchoma, ki je naredil mehkega medvedjega mladička. Vzorec igrače pa poslal predsedniku in ga prosil, ali jo lahko imenuje po njem. Roosevelt se je strinjal. Od takrat se plišasti medvedki imenujejo teddy bear.

Plišasti medvedki so takoj postali hit, Michtom je ustanovil družbo za izdelavo igrač. Ne da bi vedeli za Michtomove ameriške plišaste teddyje, so jih hkrati začeli izdelovati v Nemčiji. V podjetju Steiff. Plišasti medvedki so postali po vsem svetu ena najbolj priljubljenih igrač vseh časov.

Večni Pu

Z enim takšnih medvedkov, Edvardom, se je igral tudi sin pisatelja Alana Alexandra Milneja, Christopher Robin. Medvedka Edvarda je Milne preimenoval v medvedka Puja (Winnie-the-Pooh), sinovo ime kot drugega glavnega junaka zgodbe pa je obdržal. Spisal je dve svetovni knjižni uspešnici, leta 1926 Medvedek Pu in pozneje še Hiša na Pujevem oglu.

Knjigi vsebujeta vrsto domiselnih rekov medveda Puja, ki so pri srcu starim in mladim. Kateri dan je danes?« reče medvedek Pu. »Danes,« odvrne Prašiček. »Moj najljubši dan!« zavzdihne Pu.

Po priljubljenosti medved Pu zaseda prvo mesto. Tako ni čudno, da so pred dvema letoma originalno risbo medvedka Puja na dražbi Sotheby'sa v Londonu prodali za rekordnih 400 tisoč evrov. Risba, ki jo je s črnilom narisal illustrator E. H. Shepard, prikazuje Puja, Christopherja Robina in Pujska na mostu, s katerega gledajo v reko. Dražbena hiša Sotheby's doslej še nobene knjižne ilustracije ni prodala za tako visoko ceno.

Tudi drugi najbolj priljubljen medvedek Paddington je Britanec in tudi on medvedek iz knjige. Rodil se je leta 1958 v mednarodno priljubljeni literarni uspešnici britanskega pisatelja Michaela Bonda Medvedek Paddington. Serijo knjig, ki je sledila, so prodali v več kot 35 milijonih izvodov in jo prevedli v 40 jezikov. Pripovedujejo o prigodah medvedka iz Peruja, čigar vzorno obnašanje in dobre namere vedno privedejo do komičnih zapletov in vsesplošne zmede.

Kako to, da so prav Britanci svetu pričarali tri najbolj priljubljene domišljijske medvede, bi se lahko vprašali? Tretji po priljubljenosti je medved Balu, lik iz otroške knjige Knjiga o džungli, ki jo je že leta 1894 napisal Nobelov nagrajenec za književnost, Rudyard Kipling. Po knjigi je studio Walt Disney leta 1967 posnel risani celovečerni film, izjemno uspešnico. Glavna junaka sta deček Mowgli in prešerni medved Balu.

V ZDA so priljubljeni še številni drugi medvedji liki. Medved Jogi, Ruxpin, Smokey, polarni medvedi iz reklam Coca-Cole, Fozzie iz serije Mupetki. Tudi britanski komik Rowan Atkinson, priljubljeni Mr. Bean, je v številne skeče vključeval svojega rjavega plišastega medvedka. Leta 2008 ga je podaril v dobrodelne namene.

Od Stupice do Jelke Reichman

Nič manj niso medvedki priljubljeni pri Slovencih. Starejšim so se v nepozaben spomin zarisale mojstrske, realistične risbe medvedka Neewe, delo Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo, Mikija Mustra. Kot je v različnih intervjujih tudi sam poudaril, so v risarskem pogledu njegovo najboljše delo. Po delu Jamesa Oliverja Curwooda, ki ga je priredil Tit Vidmar, je strip izhajal kot podlistek v Slovenskem poročevalcu ter v Delu.

Pred kratkim so 70-letnico revije Ciciban obeležili z izdajo knjige 70 medvedjih pesmi, pravljic in ugank, črtic in stripov z naslovom Medvedi in medvedki. Likovni urednik v Mladinski knjigi Pavle Učakar je obenem pripravil razstavo medvedjih ilustracij številnih slovenskih slikarjev in ilustratorjev. Na razstavi so na ilustracijah našteli več kot 270 medvedov in medvedkov. Od najstarejše ilustracije Marlenke Stupica, medvedkov Zvonka Čoha do najbolj priljubljenega medvedka Pikija Jakoba po pripovedi Kajetana Koviča, ki ga je, kot še številne druge, narisala Jelka Reichman.

Zakaj so medvedki tako priljubljeni? Pavle Učakar: »Medvedji živalski mladički so majhne, tople in prisrčne kepice. Tudi ob plišastega medvedka se vsakdo rad stisne. V svojih zgodbah jih avtorji predstavljajo kot nerodneže, včasih butaste, takšne, ki vse pokvarijo. A jim tega nihče ne zameri.« 

Vane D. Dortič

Novo na Metroplay: ''Ko sestavljam meni, si že zamišljam, katero vino bo šlo lepo zraven.'' | Mojca Trnovec