Ob posvetu o zlorabah otrok na internetu poziv k sodelovanju vseh institucij in uporabnikov

Ob posvetu o zlorabah otrok na internetu poziv k sodelovanju vseh institucij in uporabnikov (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
20. 9. 2017

Ob 10-letnici prijavne točke Spletno oko so na današnjem posvetu spregovorili o zlorabah otrok na internetu. Kot so ob tem poudarili organizatorji, je pri spopadanju s temi zlorabami ključno sodelovanje vseh institucij in uporabnikov interneta.

Kot je na novinarski konferenci razkril koordinator prijavne točke Spletno oko s Fakultete za družbene vede Andrej Motl, so v desetih letih delovanja policiji in prijavnim točkam v tujini posredovali skoraj 1400 prijav posnetkov spolnih zlorab otrok in s tem omogočili njihovo hitro odstranjevanje. V 67 primerih ukrepanj je šlo za posnetke na slovenskih strežnikih.

"Ob posnetkih zlorab so bili tudi primeri nagovarjanja otrok k spolnim aktivnostim in spletne diskusije, usmerjene v zlorabe," je pojasnil in pozval vse, ki med brskanjem po spletu naletijo na sumljive posnetke otrok spolne narave, da te nemudoma prijavijo na njihov portal.

Vodja oddelka za mladoletniško kriminaliteto Generalne policijske uprave (GPU) Anton Toni Klančnik je ob tem pojasnil, da policija vsak posnetek zlorabljenega otroka obravnava kot kraj kaznivega dejanja in ne kot zbirko slik z otroki. Ob tem je opozoril, da je iskanje teh otrok glavna prednostna naloga, ker tako pridejo do dokazov in storilcev.

"V Sloveniji je na letni ravni spolno zlorabljenih otrok med 70 in 80, vsaj tistih, ki jih je odkrila policija. Zagotovo bi si želeli, da odkrijemo vse storilce zlorab, saj ne dvomimo v to, da jih je več," je izpostavil in dodal, da je preiskovanje spolnih zlorab otrok vendarle kompleksno in terja multidisciplinarno obravnavo vseh strokovnjakov in civilne družbe, pa tudi podporo javnosti.

Zdenka Švaljek iz TOM telefona za otroke in mladostnike pa je opozorila, da v zadnjih letih beležijo klice v zvezi z neželenimi posledicami t.i. sekstinga. To je pošiljanje golih fotografij prek sporočil, mobilnih aplikacij ali spleta. Gre za pogosto početje pri najstnikih, razlogi za pošiljanje takih fotografij pa so različni, lahko pa je razlog tudi izsiljevanje in pritisk vrstnikov.

"Mladim svetujemo, da svojih golih slik ne delijo z drugimi, saj ne morejo vedeti, kam vse se bodo slike razširile in kdaj kasneje v življenju se bodo spet pojavile. Opažamo tudi, da starši ali stari starši na družbena omrežja, kot je Facebook, objavljajo slike svojih golih otrok ali vnukov. Ljudje, prenehajte s tem," jim sporoča Švaljkova.

Z ozaveščanjem o varni in odgovorni rabi interneta in mobilnih naprav se ukvarja tudi nacionalna točka Safe.si, kjer so v lanskem šolskem letu izvedli več kot 920 izobraževanj. Benjamin Lesjak s primorske univerze in predavatelj pri Safe.si na osnovi svojih izkušenj in opažanj otrokom polaga na srce, naj razmišljajo, preden se odločijo za objavo zapisa ali gole fotografije.

"Na delavnicah jim svetujem, naj preštejejo do deset in pomislijo, kako bo na to pogledal oče, mama, babica, dedek, učitelj. Ali to res sodi na internet oziroma na njegov telefon," je na novinarski konferenci ob robu posveta dodal Lesjak.

Boštjan Lindav z GPU pa je na posvetu predstavil izsledke nedavne kanadske raziskave, ki je pokazala, da posledice spolnih zlorab kot tudi nastalih posnetkov spremljajo žrtve vse življenje.

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je izpostavila, da je za boljši jutri treba delati predvsem na preventivi. Zato apelira, da "vsi storimo vse, kar je v naši moči, da bo jutrišnji splet bolj prijazen od današnjega". Prav tako poziva tiste, ki potrebujejo pomoč, da jo poiščejo pravočasno.

Danes se je s sporočilom na to temo oglasil tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje, ki opozarja, da pretirano omejevanje in prepovedovanje rabe interneta dolgoročno kot zaščita ne deluje. Še več, otrok bo našel druge načine, kako do interneta in socialnih omrežij, ki jih bo skrival pred starši. Če pride do nevarne situacije, pa bo tako žal tudi manj možnosti, da se bo k nam zatekel po pomoč in podporo, so še zapisali v sporočilu.

Posveta, ki so ga organizirali Spletno oko, Center za varnejši internet Slovenije, Uprava kriminalistične policije GPU in zbornično združenje za informatiko in telekomunikacije, se je po navedbah organizatorjev udeležilo več kot 250 udeležencev, nadgradili pa so ga s popoldanskimi predavanji.