Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja: Tudi slavni in znani imajo težave!

Pevka Selena Gomez je blestela v beli kreaciji Louisa Vuittona. (foto: Profimedia Profimedia, Mega Agency) Profimedia Profimedia, Mega Agency
10. 10. 2019

Danes obeležujemo svetovni dan duševnega zdravja, ki letos daje poudarek preprečevanju samomorov.

Vsako leto po svetu zaradi samomora umre okoli 800.000 ljudi, še 20-krat toliko pa ga skuša storiti. Na iskanje pomoči v stiski vpliva tudi stigmatizacija teme samomora in pomanjkanje znanja o duševnem zdravju.

Še vedno je treba nenehno ozaveščati javnost o pomenu duševnega zdravja in skrbi zase. To na svoj način počnejo tudi slavni in znani, ki so se opogumili in javno spregovorili o svojih psihičnih težavah. Med njimi je tudi mlada pevka Selena Gomez, ki je pred časom opisala, kakšen je njen boj z depresijo.

"Trpela sem na psihični in čustveni ravni. Nisem mogla ostati zbrana. Nisem se mogla nasmehniti in dajati vtis, da je vse v redu. Mislila sem, da me je naenkrat zajela vsa bolečina in tesnoba. To so bili najhujši trenutki v mojem življenju," je dejala zvezdnica, za katero je marsikdo mislil, da vodi sanjsko življenje.

Težave ima tudi pevka Britney Spears, ki se je pred časom sama prijavila na zdravljenje v psihiatrično kliniko, ko je sprevidela, da sama ne more rešiti svojih težav.

britney spears

Brad Pitt, slavni igralec, se je prav tako soočal z depresijo, za katero je dejal, da se mu je zgodila zaradi bremena slave. Obupno si je želel, da bi se lahko nekam skril in se umaknil. "Takrat sem veliko kadil travo, sedel na kavču in vegetiral. Bilo je tako grozno, da sem šel sam sebi izjemno na živce," je povedal Brad, hkrati pa je dodal, da je bila depresija ena od njegovih najboljših življenjskih šol.

Če ste sami v duševni stiski ali poznate nekoga, ki bi potreboval pomoč, nikar ne oklevajte. Tukaj najdete kontakte inštitucij, kjer ponujajo tovrstno pomoč.

Priporočamo