Ob svetovnem dnevu voda Pokrajinski muzej zagnal akcijo Stari aparati za prihodnost

Ob svetovnem dnevu voda Pokrajinski muzej zagnal akcijo Stari aparati za prihodnost (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
24. 3. 2019

Pokrajinski muzej Maribor in družba ZEOS sta ob svetovnem dnevu voda zagnala akcijo Stari aparati za prihodnost. Z njo sta pozivala ljudi, naj male gospodinjske aparate, ki ne služijo več svojemu namenu, prinesejo v muzej, da lahko tam zaživijo v novi vlogi. Odziv je bil dober, saj so v muzeju prejeli lepo število zanimivih predmetov.

Zbirali so male gospodinjske aparate iz bližnje in daljne preteklosti, ki so zanimivi za uvrstitev v muzejske zbirke, pa tudi druge odpadne aparate, sijalke in baterije. Nabralo se je veliko kavnih mlinčkov, brivskih aparatov, stacionarnih in mobilnih telefonskih aparatov, gospodinjskih mešalnikov.

Z akcijo želijo seznanjati javnost o pravilnem ravnanju s starimi aparati, odpadnimi sijalkami in baterijami. "Tudi napačno odloženi e-odpadki, predvsem stare baterije in sijalke, ki vsebujejo težke kovine, imajo velik negativen vpliv na naše okolje, med drugim tudi na podtalnico. Zato je zelo pomembno, da tovrstne odpadke ločeno zbiramo in jih oddamo na pravilna zbirna mesta, saj s tem omogočimo pravilno nadaljnjo obdelavo," ob tem poudarjajo v Pokrajinskem muzeju Maribor in družbi ZEOS.

Izmed vseh prinesenih kosov so v muzeju izbrali 40 najstarejših in najbolj zanimivih malih gospodinjskih aparatov, ki so zanimivi za muzejsko zbirko, tri najbolj zanimive so tudi nagradili. To so moški brivnik iz leta 1956, potovalni likalnik iz 60-ih let 20. stoletja in glasbeni center z gramofonom, kasetofonom in radiem iz leta 1972.

Preostalo prineseno gradivo so v družbi ZEOS oddali v okolju primerno obdelavo. "Tako smo s skupnimi močmi dodali svoj prispevek k čistejši naravi," so sporočili v petek ob zaključku akcije.

"Darovalci so skupaj s predmeti muzeju zaupali tudi zgodbe, vezane na te predmete, in jim s tem dali še dodatno vrednost," pojasnjujejo v muzeju.

Odpadno elektroniko, sijalke in baterije se sicer oddaja v zeleno-sive ulične zbiralnike, ki so postavljeni na nekaterih eko otokih po Sloveniji, med drugim tudi v Mariboru in okoliških občinah. Prav tako jih je mogoče odložiti v zelene kote v nekaterih tehničnih trgovinah oz. v druge priložnostne zabojčke, ki jih imajo pri blagajnah teh trgovin, občasno pa tudi v sklopu mobilnega zbiranja tovrstnih odpadkov, ki je organiziran skupaj z lokalnim izvajalcem javne službe za ravnanje z odpadki. Po Sloveniji je na voljo tudi veliko število zbirnih centrov, ki sprejemajo tudi druge vrste odpadkov.