Obama podpira proteste proti Trumpovim omejitvam vstopa v ZDA

Obama podpira proteste proti Trumpovim omejitvam vstopa v ZDA (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
30. 1. 2017

Bivši predsednik ZDA Barack Obama se je danes oglasil prvič po predaji oblasti nasledniku Donaldu Trumpu in podprl proteste proti omejitvam vstopa v ZDA, ki jih je z izvršnim ukazom uvedel Trump.

Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik Kevin Lewis, Obama "v temelju nasprotuje vsakršni diskriminaciji posameznikov na podlagi njihove vere".

Trump je z izvršnim ukazom v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav - Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije. To je sprožilo proteste doma in številne kritike v tujini. K ponovni preučitvi odločitve so pozvale tudi številne mednarodne in regionalne organizacije.

Obama je zdaj proteste podprl in dejal, da ga nivo odziva protestnikov opogumlja.

Zavrnil je tudi izjavo Trumpa, da je njegov ukrep podoben tistemu, ki ga je leta 2011 podpisal sam, ko je za šest mesecev prepovedal izdajo vizumov beguncem iz Iraka, poroča Washington Post.

Trumpova administracija je poleg tega zatrdila, da gre za istih sedem držav, ki jih je tudi Obamova administracija identificirala kot tiste, ki naj bi podpirale terorizem oz. dajale zatočišče teroristom.

Obama se je tedaj za to odločil potem, ko so na dan prišli dokazi, da naj bi dva begunca iz Iraka sodelovala pri terorističnih dejavnostih v domovini. Predstavniki njegove administracije so pojasnili, da tedaj tudi ni šlo za popolno ustavitev procesa izdajanja vizumov, ampak da so zaostrili proces preverjanja, kar pa ga je upočasnilo.

To je prvi odziv Obame po predaji oblasti Trumpu pred desetimi dnevi. Tedaj je napovedal, da se bo na Trumpove spremembe politike odzival le, "če bom mislil, da so lahko ogrožene naše temeljne vrednote".

"V svojem zadnjem uradnem govoru kot predsednik je spregovoril o pomembni vlogi državljana in kako imamo vsi Američani odgovornost, da smo varuhi naše demokracije - ne zgolj med volitvami, ampak vsak dan," je še povedal Lewis.