Obama prišel na sodišče, a ni bil izbran za porotnika

Obama prišel na sodišče, a ni bil izbran za porotnika (foto: profimedia) profimedia
Vir: STA
9. 11. 2017

Nekdanji predsednik ZDA Barack Obama se je v sredo odzval na poziv, naj pride na sodišče kot morebiten porotnik. Za porotnika sicer pričakovano ni bil izbran, tako da je - potem ko je na sodišče prispel v konvoju vozil in spremstvu tajnih agentov, tam pa so ga navdušeno pozdravili - kmalu odšel domov. A bogatejši za 17,20 dolarja.

Toliko namreč v Chicagu dobijo porotniki za dan, ki ga preživijo na sodišču, kjer odločajo o usodi sodržavljanov. Velika večina se te dolžnosti otepa, saj je sodno nadomestilo slaba tolažba za dan izgubljenega dela.

Obama ima sicer časa in denarja dovolj, vendar pa takšne, kot je on, ponavadi ne izberejo za porotnike, saj bi lahko ostale hitro prepričali v svoj prav. Obama je profesor prava in nekdanji predsednik ZDA in ljudje bodo njegovo mnenje upoštevali. Seveda so tudi izjeme - leta 2004 je bila v Chicagu tri dni porotnica slavna Oprah Winfrey, in sicer na sojenju zaradi umora, ki se je končalo z obsodbo.

Izbira za porotnike je loterija. Naključnost sistema med drugim dokazuje to, da je bil Obama za morebitnega porotnika izbran že tudi leta 2010, v času svojega prvega predsedniškega mandata. Takrat se je sodišču opravičil z izgovorom, da je zelo zaposlen, in mu ni bilo treba priti.

Leta 2003 se je pozivu odzval Bill Clinton, leta 2015 George Bush mlajši, lani pa takrat še predsedniški kandidat Donald Trump, vendar ni bil nihče od njih izbran za porotnika.

Priporočamo