Oblikovalec Gregor Žakelj se ponaša s kar 70 nagradami

Oblikovalec Gregor Žakelj se ponaša s kar 70 nagradami (foto: Urša Čuliberg) Urša Čuliberg
Vir: Nova
17. 5. 2017

Letošnji 26. SOF je poskrbel za številne inovacije, ki so se predstavile v okviru oglaševalske stroke. Veliko nagrado v skupini oblikovanje je prejel tudi oblikovalec Gregor Žakelj. 

Ponaša se s 70 slovenskimi in mednarodnimi nagradami med prestižnimi festivali in njegovo dobro delo je bilo nagrajeno tudi na letošnjem SOF-u, kjer je predstavil inovativen izdelek v sodelovanju z oljarno Kocbek, ki temelji na zgodovini, tradiciji in spoštovanju do domačega – slovenskega.

Izziv, ki ga je sprejel, ga je odnesel v leto 1929, iz katerega je nastala zgodba steklenice, ki je svoje uspehe že požela tudi v arabskem svetu. "V zelo kratkem času je bilo treba razviti prestižen izdelek za izredno zahteven trg. Tradicijo, ročno izdelavo in slovensko zgodbo smo prenesli na končni izdelek, ki je namenjen zahtevnejšim kupcem. Vsaka steklenica je ročno pihana iz najčistejšega stekla v Steklarni Hrastnik in postavljena v škatlo iz starega recikliranega stoletnega hrastovega lesa," je povedal Gregor.

"Kocbekovi Bučno olje na isti način pridelujejo že od leta 1929 in tradicionalno znanje prenašajo iz generacije v generacijo. Dedek, Anton Kocbek, je uporabljal žig, s katerim je označil svoje izdelke. Celotno grafično zgodbo sem lahko razvil okrog tega, ker svet ne želi 'zlatih' izdelkov, ampak odlične slovenske izdelke z dolgoletno zgodovino, ki jih lastnoročno pridelujejo tako pridni ljudje, kot je Gorazd Kocbek."

Kot oblikovalec je Gregor prejel že številne nagrade. "Seveda sem zelo vesel, ko dobim kakšno nagrado, trenutno jih imam več kot 70. Z leti se je spremenilo zgolj to, da nagrada ni več zame, ampak za naročnika, ker je on ravno toliko vpet v projekt kakor jaz, in to delam zanj, ne zase. Zadnja leta sem se precej umaknil iz tega, ker se je moj pogled na projekte in tekmovanja precej spremenil."

MIMA