Ti je všeč nakit? Potem ne smeš zamuditi Slovenskega tedna nakita! (9. – 15. maj 2022)

9. 5. 2022
Deli
Ti je všeč nakit? Potem ne smeš zamuditi Slovenskega tedna nakita! (9. – 15. maj 2022) (foto: Promocijsko gradivo)
Promocijsko gradivo

Odvijal se bo v dvanajstih krajih po Sloveniji! Preveri, če tudi v tvojem

Verjetno se strinjaš, da je nakit tista pika na i osebnemu stilu, s katero lahko zares izraziš, kdo si, v kaj verjameš in svoji zgodbi dodaš malce unikatnega pečata. Če tudi sama občuduješ nakit, nikakor ne smeš zamuditi Slovenskega tedna nakita (v nadaljevanju SIJW), ki se je začel danes in bo trajal vse do nedelje, 15. maja. Gre namreč za projekt, ki ustvarja prostor, kjer se srečujejo umetniki s področja sodobnega nakita in izmenjujejo ideje, se povezujejo in razvijajo prihodnja sodelovanja.

Namen projekta SIJW je, da se širši javnosti predstavi sodobno oblikovanje nakita. Na njem se boš lahko pobližje spoznala z izdelki in oblikovalci, ki ustvarjajo sodobni nakit širom Slovenije. Naj ti prišepnemo, da je to trenutno edini dogodek, ki je usmerjen izključno v promoviranje sodobnega oblikovanja nakita in njegove ustvarjalce.

Avtorski izdelki, razstavljeni v času SIJW, niso le umetniška dela, ki izražajo stanje bivanja, sprožajo razprave ter komentirajo aktualne sociološke strukture in težnje, ampak so tudi sredstvo za dosego cilja. Močne povezave, ki se bodo oblikovale med obiskovalci in oblikovalci, bodo podpirale SIJW in postale vir novih ter postopoma učinkovitejših dejanj.

Zaradi nepredvidljive situacije v zvezi s pandemijo v letu 2022, v prvem letu izvedbe SIJW še ni osrednjega dogodka. Prvo združevanje in povezovanje med 9. in 15. 5. 2022 je organizirano razpršeno ter širše, na lokacijah po vsej Sloveniji. Lokacije izvedbe SIJW v prvem letu so Ljubljana, Maribor, Ptuj, Bled, Izola, Postojna, Slovenj Gradec, Kranj, Grosuplje, Vrhnika in Medana.

O izboru prijavljenih oblikovalcev je odločila strokovna komisija in izbrala kar 37 oblikovalcev in projektov širom Slovenije. Poleg oblikovalcev so v program SIJW vključene tudi številne fakultete, muzeji in šole. Kdo so, lahko preveriš TUKAJ.

Poleg otvoritev razstav, kjer se boš lahko v živo srečala z oblikovalci, program zaokrožujejo tudi predavanja, demonstracije in delavnice, ki se jih lahko brezplačno udeležiš in se tudi sama preizkusiš v ustvarjanju, pridobiš nova znanja ter se morda tudi sama navdušiš za oblikovanje! Čaka te namreč več kot 50 tovrstnih dogodkov, organizirana pa so tudi vodenja po razstavah.

Urnik razstav ter delavnic in predavanj v sklopu Slovenskega tedna nakita najdeš TUKAJ.

Dogajanju lahko slediš tudi na njihovem Instagramu ali Facebooku!

Se že veseliš tega čudovitega ustvarjalnega druženja?

Novo na Metroplay: David Amaro o spreminjanju skozi leta in trenutkih, ki mu pomenijo največ | Ob skodelici kave