Obožujete krompir, a se mu zaradi raznih razlogov izogibate? Tukaj so 3 miti o krompirju, ki preprosto ne držijo!

Obožujete krompir, a se mu zaradi raznih razlogov izogibate? Tukaj so 3 miti o krompirju, ki preprosto ne držijo! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 11. 2022

Bodimo odkriti - hrano radi delimo na dobro in slabo. Ohrovt? Dober. Bombon? Slab. Kvinoja? Dobra. Pica? Slaba. Kaj pa krompir? Je dober ali slab? Se zaradi njega redite? Okrog tega živila se je napletlo kar nekaj mitov, ki pa ne držijo.

Preverite, kateri so trije največji miti o krompirju in zakaj preprosto ne "pijejo vode." Če spadate med tiste, ki so se mu odpovedali zaradi (domnevnih) slabih učinkov na telo (ter posledično kilažo), vas morda naslednje vrstice prepričajo, da vseeno ni čisto tako.

1. Mit: "Zaradi krompirja se redite, krvni sladkor vam zraste, ker vsebuje ogljikove hidrate."

Moramo vedeti, da ogljikovi hidrati niso naš sovražnik. Možgani jih nujno potrebujejo za pravilno delovanje. Zaradi ogljikovih hidratov se ne bomo zredili (seveda ne gre pretiravati s količino). Zadeva je preprosta: ne obstaja dovolj dokazov za povezavo med uživanjem krompirja in debelostjo, diabetesom tipa 2 in srčno-žilnimi boleznimi.

Krompir ima visok glikemični indeks (GI), kar pomeni, da dvigne raven sladkorja in insulina v krvi. Velja prepričanje, da se zaradi hrane z visokim GI-jem redimo, če pa uživamo hrano z nizkim GI-jem, pa shujšamo. A študije niso dokazale razlike pri uravnavanju teže s pomočjo prehrane z visokim GI-jem ali nizkim GI-jem.

Običajno za obrok ne pojemo samo poln krožnik pireja. Če se odločimo za zmerno porcijo pire krompirja v kombinaciji z beljakovinami (piščančje meso na žaru, zrezek na žaru ... ) ali vlakninami (z drugo zelenjavo) lahko upočasnimo dvig ravni sladkorja v krvi, hkrati pa zaužijemo uravnotežen obrok.

2. Mit: "Če krompir olupimo, ta izgubi hranljive sestavine."

Zadeva res ni tako dramatična. Krompir je odličen vir vitamina C, kalija, vitamina B6, in ogljikovih hidratov. Edina stvar, ki jo krompir z lupljenjem izgubi, so vlaknine, a še teh ne izgubi v veliki količini. Torej si ga le privoščite, saj je koristen.

3. Mit: "Sladki krompir je dober, medtem ko je navaden slab."

Še ena dogma o slabi in dobri hrani. Resnica pa je, da imata obe vrsti krompirja podobne lastnosti. Poglejmo, kaj vsebuje 100 g sladkega in navadnega krompirja:

  • Kalorije: Sladki krompir jih ima 90, navaden pa 92 (ista reč, 2 kaloriji gor ali dol)
  • Vlaknine: Sladki krompir vsebuje 3 g, navaden pa 2,1 g
  • Kalij: Sladki krompir vsebuje 5 %, navaden pa 3,5 % kalija
  • Vitamin C: Sladki krompir ga ima 33 %, navaden 16 %
  • Magnezij: V sladkem ga je 6 %, v navadnem pa ravno toliko
  • Železo: V sladkem krompirju najdete 4 %, v navadnem pa 6 %

Se vam še zdi, da miti držijo?

Povzeto po abbeyskitchen.com