"Obtičala sem v bolečem otroštvu. Mislite, da je kaj upanja?" Porotniki odgovarjajo!

"Obtičala sem v bolečem otroštvu. Mislite, da je kaj upanja?" Porotniki odgovarjajo! (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
Vir: Jana
21. 1. 2019

"Moja mama je dementna. Najin odnos je bil od nekdaj zapleten, saj je bil njen oče nasilen, podobno je vzgajala mene. Oče se ni nikoli potegnil zame – zdaj, ko imam sama svojo družino, drugim sorodnikom razlaga, kako ničvredna hči sem, čeprav sem jima pomagala tudi z denarjem, da sta si kupila stanovanje, mamo vozila k zdravniku ... Vedno me je groza, ko grem na obisk k njima, saj od tam pridem jezna in izmučena. Mislite, da je še kaj upanja, da bi z očetom lahko imela normalen, srečen odnos?" - Jelka, 50 let

Draga Jelka!

Čas je, da začneš misliti nase. Stara si 50 let in zdaj bi morala samo še uživati. Težko je, če s starši ne najdeš prave povezave in če te nenehno dajejo v nič. A zapomni si nekaj, živiš tu in sedaj, ne oziraj se na to, kaj je bilo, niti na to, kaj bo. Mogoče si vzemi v roke kakšno knjigo o čuječnosti. Boš videla, da se ti bo svet na lepem zdel drugačen, lepši. Mogoče je tudi čas, da se malce distanciraš od staršev. Tako bosta morda spregledala, da sta v zmoti. Sicer pa, osredotoči se na svojo družino in ne pusti slabi energiji, da načenja tvoje zdravje. Tudi starši se morajo zavedati, da otroci niso za to, da jih izkoriščajo in po krivem obrekujejo ter dajejo v nič.

Sandra, 34 let

Spreminjajte le sebe

Nekje sem prebrala, da je najbolj ljubeča stvar, ki jo lahko naredimo za nekoga, da ga ne spreminjamo. Najmanj ljubeča stvar, ki jo lahko naredimo, pa je, da ga poskušamo spremeniti. To je postal moj življenjski moto. Ko namreč poskušate nekoga spremeniti, jasno poveste, da veste, kaj je najbolje zanj. Ko boste spet doma, poskušajte na očeta pogledati, kot da ga vidite prvič. To pa seveda pomeni, da morate sprejeti situacijo tako, kot je. Želim vam, da bi se odnos z vašim očetom izboljšal …

Manca, 39 let

Očistite sebe

Mislim, da rešitve na takšen način, kot si jo verjetno želite vi, ne boste dočakali. Tu gre očitno za vzorce, ki globoko zasidrani v dinamiko celotne vaše družine. Drastičnih sprememb v odnosu z očetom zato ne morete pričakovati. Lahko pa iz vse te disfunkcionalnosti vsaj dobite neko osebno katarzo, ker vas bodo sicer dvomi, pomisleki, prezir, morda pa celo krivda, spremljali do konca dni, kar pa ni zdravo niti za vas niti za vaše morebitne potomce. Zato predlagam, da očetu poveste točno, kakšne bolečine in žalost vam povzroča njegov odnos. Kako utrujeno in razdvojeno se počutite ob vsakem obisku. Potem še dodajte, da razumete, da morda niti ne zna biti drugačen. In mu na koncu povejte, da mu za vse skupaj oprostite. Lažje boste spali.

Tim, 39 let

Pomembna si le ti

Žal hudo otroštvo in neurejeni odnosi pustijo posledice. Ves čas se vrtiš okoli istih vprašanj, počutiš se tudi neljubljeno. To, da si tako velikodušna do staršev, govori tudi o tem, da si želiš začutiti njuno ljubezen, a onadva ti je ne vračata. Zato jima pomagaš, ker si tako močno želiš slišati njun hvala in da ti rečeta, da si njuno vse. Vendar tega nikoli ne boš slišala. Morda nikoli ne boste uredili vaših vezi. Čim prej si pomagaj in zaživi za svojo družino. In čim prej razčisti, da tega ne delaš za besedo hvala, temveč zato, ker lahko. Lahko se poskušaš pogovoriti z očetom, a če vama ne uspe urediti odnosa, glavo pokonci, poskusila si! In nato lahko zaživiš mirno in se ne vračaj nikoli več v preteklost.

Helena, 40 let

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri